VIDEO | Vlada se naradila: Najveći dnevni red ikad
''Konsolidirani izvještaj za 2017. govori da je ta godina bila uspješna zbog povećanja prihoda, smanjenja deficita i povećanja suficita'', rekla je Milićević.

VIDEO | Vlada se naradila: Najveći dnevni red ikad

Vijesti / Politika | 26. 04. 2018. u 14:48 Bljesak.info / Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je utvrdila najobimniji dnevni red od početka mandata i po broju točaka i po sadržaju, izjavio je na press-konferenciji premijer Fadil Novalić, koji je, kao i ostali dužnosnici Vlade koji su se ovom prilikom obratili novinarima, čestitali su građanima predstojeći praznik rada, 1. svibnja.

Milićević o ulaganjima

Dopremijerka i ministrica financija Jelka Milićević je naglasila opredjeljenje Vlade da preferira kapitalna ulaganja, pa će od proračuna suficita iz 2017. godine od 112 milijuna KM, 107 milijuna KM rebalansom ovogodišnjeg proračuna biti usmjereno za potporu gradnji autocesta i brzih cesta, najavila je.

''Konsolidirani izvještaj za 2017. govori da je ta godina bila uspješna zbog povećanja prihoda, smanjenja deficita i povećanja suficita'', rekla je Milićević.

Prihodi su veći za 8,2 milijuna KM, odnosno za 8,5 posto u odnosu na 2016. Najviše, s 89,5 posto, u tome sudjeluju porezni prihodi, dok su neporezni povećani za 13,8 posto. U prošloj godini je rastao broj uposlenih u kantonima i općinama, a na federalnoj razini je smanjen.

''Za 329,4 milijuna je smanjen deficit, pa Federacija BiH ima akumulirani suficit od 122.458.000 KM'', rekla je i dodala da od razina jedino kantoni bilježe deficit, a federalne i općinske razine akumulirani suficit.

Istaknula je kako je Vlada na odobrila predloženu odluku o prihvaćanju zaduženja zbog kreditiranja pojedinih putnih dionica na Koridoru 5-C. Odobreno zaduženje iznosi ukupno 260 milijuna eura, a uz 107 milijuna KM od prošlogodišnjeg suficita, stvorit će se uvjeti za intenziviranje gradnje putne infrastrukture u drugoj polovini ove godine, najavila je.

Progovorio i Jozić

Na press-konferenciji se obratio i ministar pravde Federacije BiH Mato Jozić te naveo da je Vlada utvrdila Nacrt zakona o Ustavnom sudu FBiH, čime je omogućena presuda tog suda od 26. travnja 2017. kojom je Parlamentu FBiH naloženo donošenje zakona o Ustavnom sudu.

''Kako je precizirano, Ustavni sud svoju organizaciju i djelatnost ostvaruje na principu financijske neovisnosti koja s ogleda u neovisnom utvrđivanju prijedloga proračunskih sredstava u tekućoj godini potrebnim za izvršavanje nadležnosti, koji dostavlja Federalnom ministarstvu financija prema rokovima iz Zakona o proračunima FBiH s ciljem uključivanja ovog prijedloga u proračun FBiH'', rekao je.

Prema Nacrtu zakona, Ustavni sud neovisno donosi financijski plan kojim planira i donosi odluke o ostvarivanju prihoda i izvršavanja rashoda za tekuću godinu te usvaja godišnji obračun utroška odobrenih budžetskih sredstava (završni račun). Vlada je danas ustvrdila i Nacrt zakona o suzbijanju organiziranog oblika krivičnih djela korupcije, organiziranog kriminala, terorizma i međukantonalnog kriminala, naveo je također Jozić.

Taj akt najavljuje uspostavu posebnih odjela Vrhovnog suda FBiH i Federalnog tužilaštva, koji bi bili stvarno i mjesno nadležni za teritoriju FBiH u vršenju krivičnog progona i suđenja za ova krivična djela. Dakle, na ovaj način se stvaraju institucionalni mehanizmi za borbu protiv društveno opasnih pojava, zaključio je ministar pravde.

Imamo i međukantonalni kriminal

''Glavni razlog za donošenje akta je stvaranje nužnih institucionalnih pretpostavki za učinkovitije suzbijanje organiziranih oblika krivičnih djela korupcije, organiziranog kriminala, terorizma i međunkantonalnog kriminala'', naglasio je.

Početkom primjene novoutvrđenog zakona, prestaje da važi aktualni zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH iz 2014. godine, propisano je Nacrtom.

''Novac u proračunu za formiranje specijalnih odjeljenja u Vrhovnom sudu i Tužiteljstvu je već osiguran, a za to će biti na raspolaganju Dom policije u Sarajevu, pa se stvaraju pretpostavke da ovi odjeli zažive do kraja ove godine'', rekao je Jozić.

Video: Federalna vlada danas s najobimnijim dnevnim redom od početka mandata

On je na pres-konferenciji također informirao da je Federalna vlada utvrdila danas i Prijedlog zakona o izmjenama zakona o stečajnom postupku, čime je omogućena presuda Ustavnog suda FBiH od 23. ožujka 2016. Kako je u toj presudi navedeno, potraživanja iz radnog odnosa, a što proizilazi iz prakse Europskog suda, čine dio imovine osoba koje su u radnom odnosu, uključujući i uposlenike i stečajnog dužnika. Dakle, potraživanja iz radnog odnosa su imperativ koji mora biti poštovan bez izuzetka.

Potraživanja i mirovine

''Novopredloženim zakonom je stoga propisano da u potraživanja višeg isplatnog reda ulaze potraživanja radnika i prijašnjih dužnikovih radnika nastala do dana ostvarenja stečajnog postupka u ukupnom bruto iznosu, otpremnine do iznosa propisanog zakonom, odnosno kolektivnim ugovorom, te potraživanja na temelju naknade štete pretrpljene zbog ozljeda na radu ili profesionalne bolesti. To znači da potraživanja radnika nisu ograničena ni visinom ni rokom'', kazao je Jozić.

Dopremijer FBiH, ujedno ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, koji se također obratio na press-konferenciji, informirao je o usklađivanju mirovina u FBiH na osnovu aktualnog novog zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju. To se odnosi na povećanje mirovina od 3,5 posto na osnovu propisanog usklađivanja svakog 15. travnja.

Drljača je potvrdio da će isplata travanjskih mirovina u Federaciji BiH početi 4. svibnja i da će za taj iznos biti uvećane mirovine ostvarene do 31.12.2017, osim maksimalnih, kao i najmanje i zajamčene mirovine ostvarene u 2018. godini.

''Povećanje vrijedi od 1. ožujka 2018., pa će 4. svibnja penzioneri dobiti potrebni iznos retroaktivno'', kazao je Drljača.

 

Kopirati
Drag cursor here to close