Cleveland

VIDEO | Hrvatska predsjednica nokautirala je Stipu Miočića

Cleveland je prva postaja turneje po SAD-a gdje je Grabar-Kitarović stigla u četvrtak, uoči 74. zasjedanja Opće skupštine UN-a idućega tjedna.
Vijesti / Politika | 21. 09. 2019. u 07:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak se u Clevelandu susrela s Tomislavom Mihaljevićem, direktorom jedne od najboljih klinika u Americi i sa Stipom Miočićem, američkim borcem hrvatskog porjekla koji se bavi mješovitim borilačkim vještinama.

Cleveland je prva postaja turneje po SAD-a gdje je Grabar-Kitarović stigla u četvrtak, uoči 74. zasjedanja Opće skupštine UN-a idućega tjedna.

U tom je gradu obišla poznatu kliniku koju vodi hrvatski liječnik, kardiokirurg Tomislav Mihaljević. 

Mihaljević se školovao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i na Sveučilištu u Zuerichu, nakon čega se usavršavao i predavao u SAD-u, između ostalog na Harvardu. 

Grabar-Kitarović se u Clevelandu susrela i s borcem Stipom Miočićem, a novinarima je izjavila kako pokušava promovirati sport jer je on "važan za zdravlje nacije".

Predsjednica je u Clevelandu u Ohiju, saveznoj državi s jednom od najvećih hrvatskih zajednica u SAD-u, bila i gošća konferencije Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka. 

Ona u subotu putuje u Pittsburgh gdje će u crkvi Sv. Nikole biti na misi i poslije govoriti u Hrvatskoj bratskoj zajednici u povodu 125. obljetnice osnutka te krovne organizacije američkih Hrvata. 

U ponedjeljak će sudjelovati na UN-ovu klimatskom summitu, a istog dana će biti gošća Atlantskog vijeća na kojem se raspravlja o transatlantskim odnosima. 

Tijekom tog dana će imati niz bilateralnih susreta, uključujući i susret s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, jordanskim kraljem Abdulahom II., gruzijskom predsjednicom Salome Zurabišvili i predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

Općoj skupštini Ujedinjenih naroda obratit će se u utorak. Tamo će podržati provedbu reformu UN-a, založiti se za jačanje multilateralizma i upozoriti na važnost održivog razvoja i očuvanja okoliša, s posebnim naglaskom na zaštitu Jadranskog mora. 

Isti dan će sudjelovati na političkom forumu o održivom razvoju,  a navečer će nazočiti prijemu koji priređuje američki predsjednik Donald Trump. 

U utorak će se bilateralno sastati i s čelnicima Čilea, Argentine i Kolumbije te predsjednikom OECD-a Joseom Ángelom Gurríom Trevinom, kako bi lobirala za ulazak Hrvatske u tu organizaciju, čemu se protivi susjedna Slovenija.

Predsjednica će u srijedu moderirati panelom o "Lokaliziranju ciljeva održivog razvoja", jednim od šest panela vezanih uz tu temu, a poslijepodne će imati svoj popratni događaj na kojem će okupiti 75 bivših i sadašnjih predsjednica  i premijerki. 

Grabar-Kitarović je, naime, u ožujku preuzela predsjedanje "Vijećem žena - svjetskih vođa", a sastati će se i s Phumzile Mlambo-Ngcuka, izvršnom direktoricom UN Women, organizacije koja je globalna predvodnica u zagovaranju jednakosti spolova.

Kopirati
Drag cursor here to close