Zastupnički dom

Verbalni rat zbog Platforme za mir

''Ako diskusija o Platformi za mir izaziva ovoliko teških riječi, šta bi bilo da je netko ponudio platformu za konflikt - upitao je Bosić.
Vijesti / Politika | 20. 06. 2018. u 13:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) pozvao je danas na sjednici da se smiri situacija u okviru rasprave o Platformi za mir, bez obzira na predizborno vrijeme.

''Ako diskusija o Platformi za mir izaziva ovoliko teških riječi, šta bi bilo da je netko ponudio platformu za konflikt - upitao je.

Podsjetio je da je svako zlo počinjalo od teških riječi, a u BiH svi znaju šta znače teške riječi, dodajući da je mislio da se ovaj parlament drži okvira od kojih neće odstupati.  Napomenuo je  da su i u drugim parlamentima rečene teške riječi, ali da oni nisu doživjeli što su građani BiH.

Ovakav poziv Bosića uslijedio je nakon razmjene replika između zastupnika HDZ-a BiH Nikole Lovrinovića i zastupnice DF-a Maje Gasal-Vražalica o stavovima prema hrvatskom narodu u BiH.

Lovrinović je kazao da Gasal-Vražalici  ne poštuje stavove hrvatskog naroda te dodao da bi Gasal-Vražalica bila najsretnija da i u HDZ-u razmišljaju kao ona, što je zastupnica DF-a odbacila, naglasivši da ni u kom slučaju ne želi da Lovrinović i ona imaju iste stavove.

Potvrdila je da itekako poštuje stavove i hrvatskog i svakog drugog naroda te je podsjetila Lovrinovića da se on toliko dugo bavio politikom, a na koji način je to radio dokazuje i činjenica da ga je suspendirao visoki predstavnik u BiH.

Zbog takve diskusije zatražena je i polusatna pauza od zastupnika HDZ-a, ali je rasprava nastavljena i nakon stanke u sličnom tonu te su razmijenjeni i stavovi o tome tko će koliko glasova osvojiti na oktobarskim općim izborima te obračunima unutar stranaka.

Zastupnik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović pozvao je predstavnike svih stranaka u državnom parlamentu da se dogovore i nađu način da ovaj dokument bude jednoglasno usvojen, ali zastupnica DF-a Mensura Beganović podsjetila je da Platforma ne mora biti jednoglasno usvojena.

''Neka svatko glasuje kako smatra da treba i to će biti pravo stanje stvari u BiH'', podvukla je.

Naime, zastupnici doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas su nastavili prošlog mjeseca prekinutu redovnu sjednicu, na kojoj je raspravu ponovo izazvala Informacija o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir.

Na jednoj od prethodnih sjednica ova točka koju je pripremilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izazvala je burnu raspravu i dok su jedni upozoravali da je to istinsko opredjeljenje za mir, drugi su naglašavali da nevladina organizacija ne može to tražiti od zastupnika.

Iz SNSD-a su i na današnjoj sjednici naglasili da rasprava o miru mora biti sveobuhvatna i široka, upozoravajući da su uzalud svi dokumenti ako nema spremnosti za provođenje.

Zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić napomenula je da ovo ničemu neće doprinijeti ukoliko ne postoji spremnost da se rješavaju sve konkretni problemi s kojima se BiH suočava, a iz ovog Kluba je predloženo da se izjašnjavanje o Platformi odgodi za 30 dana.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović podsjetio je da je ova inicijativa došla s lokalne razine, a tvrdi i da su je potpisali načelnici i gradonačelnici iz SNSD-a te on ne razumije zašto je SNSD konkretno protiv ovoga.

Kopirati
Drag cursor here to close