Neće davati prijedloge

Venecijansko povjerenstvo šalje stručnjaka u vezi Izbornog zakona

Od Venecijanskog povjerenstva zatraženo da pošalje stručnjaka kako bi se pomoglo postizanje sporazuma.
Vijesti / Politika | 05. 05. 2018. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Venecijansko povjerenstvo još nije primilo zahtjev za mišljenje povodom izmjena Izbornog zakona BiH, niti u ovoj fazi planira iznositi vlastita mišljenja, potvrdio je Nezavisnim novinama u petak Panos Kakaviatos, glasnogovornik Venecijanskog povjerenstva u Vijeću Europe u Strassbourgu.

On je dodao da je od Venecijanskog povjerenstva zatraženo da pošalje stručnjaka kako bi se pomoglo postizanje sporazuma, ali da Povjerenstvo neće inzistirati na bilo kojim specifičnim kriterijima u ovoj fazi razgovora.

''Uloga stručnjaka će biti da vodi razgovore s različitim predstavnicima političkih stranaka i dužnosnicima o prijedlozima izmjena i da pruži savjete kako bi se moglo doći do sporazuma'', rekao je Kakaviatos.

Nezavisne podsjećaju da su neki predstavnici političkih stranaka iz FBiH nakon sastanka s diplomatama, održanog u četvrtak, istaknuli da će od nje tražiti mišljenje o prihvatljivosti prijedloga o kojima se trenutno razgovara.

Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i sudionik u pregovorima, kazao je u petak Nezavisnim da će se do rješenja doći jedino poštivanjem europskih vrijednosti i Konvcencije o ljudskim pravima.

''Postoji mogućnost da riješimo probleme i da dođemo do dogovora ako sve strane odluče poštovati osnovna načela o ljudskim pravima i europske vrijednosti. Što se tiče uključivanja Venecijanskog povjerenstva, njezino mišljenje, iako nije obavezujuće, dobro će doći. Ne znam kome može smetati i ne biti prihvatljivo nešto što se zasniva na europskim standardima'', poručio je Džaferović.

Bariša Čolak, potpredsjednik Doma naroda BiH i visoki dužnosnik HDZ-a BiH, kaže da uključivanje Venecijanskog povjerenstva u pregovore nije rješenje.

''Naravno, ono može pružati određene usluge u smislu savjeta, ali ovdje se radi o čistoj stvari. Imamo odluku Ustavnoga suda BiH koja se treba provesti. Ne vidim što je sad tu moguće napraviti ako bošnjačke stranke ne pokazuju volju da se presuda provede'', rekao je Čolak. On kaže da mu nije jasno zašto se odbacuje rješenje koje je predložio Hrvatski narodni sabor ako je, kako navodi, Ustavni sud BiH u odluci u kojoj je osporio rješenja o načinu izbora u Dom naroda FBiH rekao da je taj prijedlog u skladu s Ustavom.

''Pokušava se ostaviti postojeći diskriminatorni model izbora članova Predsjedništva BiH. Sve samo da se presuda ne provede'', rekao je on.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, rekao je da Venecijansko povjerenstvo može pomoći.

''Jasno je da smo svi opredijeljeni da se riješi pitanje popune Doma naroda FBiH, i na kraju da ćemo u sve uključiti stručnjake iz Venecijanskog povjerenstva. Oni nam svojim mišljenjem mogu pomoći doći do konačnog rješenja. Svi naši prijedlozi ići će k tom Povjerenstvu'', rekao je Nikšić.

Željko Komšić, predsjednik DF-a, istaknuo je da Venecijansko povjerenstvo daje mišljenje, a ne rješava probleme i sporove.

''Mi to mišljenje već imamo. To će otprilike biti isto. Svi to znamo'', rekao je on i naglasio da su ''svi na jednoj strani, samo Čović i HDZ na drugoj''.

''Da pojednostavim stvari, s tim da mi oproste svi, jer ne želim biti maliciozan niti uvrijediti nekog, po tom modelu, ni kardinal Puljić, na primjer, ne bi mogao biti izabran u Dom naroda i u Predsjedništvo BiH'', rekao je on.

Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a, za Srnu je ocijenio da odsustvo reakcije srpskih predstavnika u Sarajevu ostavlja prostor za međunarodni intervencionizam putem Venecijanskog povjerenstva, koje će sada uključiti u taj proces, pišu Nezavisne novine.

''Priča o Venecijanskom povjerenstvu nije prvi put na sceni u BiH, a pokazalo se ranije da to savjetodavno tijelo Vijeća Europe ne može nametnuti svoja mišljenja sve dok ih ne prihvate domaći akteri ili dok ne budu nametnuta. SDA već duže vrijeme poziva visokog predstavnika da nametne rješenje i sad je na dobrom putu da to i ostvari'', zaključio je Špirić.

Kopirati
Drag cursor here to close