Brisanje

Veliki broj građana se odriče bh. državljanstva i uzima njemačko

Na sastanku je konstatirano da u Njemačkoj živi oko 250.000 državljana BiH od čega oko 70.000 koristi usluge konzulata u Stuttgartu.
Vijesti / Politika | 29. 10. 2018. u 14:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu s novoimenovanim konzulom u Stuttgartu Beganom Muhićem o suradnji u oblastima u kojima nadležnost ima Ministarstvo civilnih poslova.

''Nama je posebno značajan problem velikog broja građana koji se odriču državljanstva Bosne i Hercegovine i uzimaju njemačko državljanstvo. Svjesni smo činjenice da njemački ustav ne dozvoljava potpisivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu, ali treba sagledati mogućnosti da se broj onih koji se odriču državljanstva smanji'', rekao je ministar Osmanović.

Na sastanku je konstatirano da u Njemačkoj živi oko 250.000 državljana BiH od čega oko 70.000 koristi usluge konzulata u Stuttgartu. Imajući u vidu tako veliki broj iseljenika, navedeno je da posebnu pažnju treba obratiti na obrazovanje djece i rad dopunskih škola.

''Trenutno u Njemačkoj djeluje 50 dopunskih škola za djecu naših iseljenika. Rad tih škola u velikoj mjeri bi olakšalo institucionalno povezivanje s obrazovnim vlastima u BiH'', rekao je Muhić.

Kopirati
Drag cursor here to close