Prepreke

Veleposlanstvo SAD-a o saboru HZ-HB: Odbacujemo bilo kakve podjele BiH

Mostarskom Saboru prisustvovalo je oko 90 izaslanika, dužnosnika hrvatskog naroda sa svih razina vlasti, predsjednici stranaka, predstavnici crkve, kulturnih i obrazovnih institucija, te gospodarstvenici, a tijekom Sabora izabrano i njegovo novo ruko
Vijesti / Politika | 29. 03. 2019. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD ostaju dosljedno predane principima Daytonskog mirovnog sporazuma – Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, te sa neupitnim teritorijalnim integritetom, rečeno je novinskoj agenciji Patria u Uredu za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu, komentirajući Sabor Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, održan u srijedu u Mostaru.

Hrvatska zajednica Herceg Bosne osnovana je 1991., kao tijelo unutar Republike Bosne i Hercegovine. Nekoliko godina kasnije bit će preimenovana u Hrvatsku Republiku Herceg Bosna, ali i ukinuta 1994. godine.

Mostarskom Saboru prisustvovalo je oko 90 izaslanika, dužnosnika hrvatskog naroda sa svih razina vlasti, predsjednici stranaka, predstavnici crkve, kulturnih i obrazovnih institucija, te gospodarstvenici, a tijekom Sabora izabrano i njegovo novo rukovodstvo.

FOTO: N1 BiH / Ilustracija

Na Saboru se obratio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

''Proživili smo 28 godina koje su iza nas i možemo iskazati ponos za to vrijeme i mudre odluke koje smo donosili da bi smo sačuvali i zaštitili hrvatski narod“, kazao je Čović.

"Trebamo očuvati nešto što je prevrijedno a to je ovo ime Herceg Bosna... Želim da na ovom saboru izaberemo adekvatno vodstvo prije svega predsjednika sabora koji može predvoditi kako bi sve dok se ne izborimo za svoju potpunu jednakopravnost na cijelom prostoru BiH predstavljene kroz legitimne predstavnike Hrvata u svakoj razini. Do tog vremena moramo do kraja organizirati HZ HB i sve druge institucije Hrvatskog naroda i tražiti zajedništvo“, poručio je Čović.

Iz Veleposlanstva SAD-a pak poručuju da odbacuju bilo kakvu daljnju geografsku podjelu BiH. 

''Mi odlučno odbacujemo bilo kakvu daljnju geografsku podjelu BiH, uključujući i mogućnost formiranja trećeg entiteta, te se snažno protivimo podjelama zasnovanim na etničkim principima. Potičemo lidere da nastave put Bosne i Hercegovine prema već zacrtanim ciljevima EU i NATO integracija. Dalje podjele u BiH predstavljale bi direktnu prepreku ostvarivanju prosperiteta i zacrtanih ciljeva“, istaknuli su iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close