Reakcije na Dodikove izjave

Veleposlanstvo SAD-a: Status BiH nije stvar nečijeg mišljenja

Iz Veleposlanstva SAD-a su napomenuli da su Daytonskim mirovnim sporazumom uspostavljena dva entiteta i dane im određene nadležnosti.
Vijesti / Politika | 31. 05. 2018. u 18:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''SAD su posvećene principima Daytonskog mirovnog sporazuma – Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi, s neupitnim teritorijalnim integritetom'', rečeno je za Avaz.ba iz Veleposlanstva SAD-a povodom  izjava koje je Milorad Doddik iznio jučer u Beogradu.

Podsjetimo, Dodik je kazao da bi Republika Srpska i Srbija trebale postati jedna teritorijalna jedinica.

''U ovom vijeku trebamo završiti kao Republika Srpska i Srbija, ujedinjeni u jednoj teritorijalnoj zajednici'', kazao je Dodik na predavanju studentima Fakulteta političkih znanosti u Beogradu.

Iz Veleposlanstva SAD-a su napomenuli da su Daytonskim mirovnim sporazumom uspostavljena dva entiteta i dane im određene nadležnosti.

''Istovremeno, Daytonski mirovni sporazum jasno je istaknuo da entiteti i njihove nadležnosti postoje samo kao dio unutarnje organizacije BiH. Status Bosne i Hercegovine kao države nije stvar nečijeg mišljenja, već je to činjenica ustanovljena međunarodnim pravom'', rekli su iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a.

Dodikovu izjavu komentirao je i Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, objašnjavajući da se o tome ne razgovara.

Srbija, kaže Dačić, poštuje teritorijalni integritet BIH, a naravno da ima specijalne veze sa Republikom Srpskom.

"Ali to nije tema o kojoj se sada razgovara. Što će biti u budućnosti, mislim da to nitko ne može reći, naročito ne u tako dalekoj budućnosti'', poručio je Dačić.

Dačić je komentirajući Dodikovu izjavu, rekao i da je "cinično da se od Srbije stalno traži da se izjašanjava o Dodiku, a da nitko iz Europe ne komentira izjave albanskog premijera Edija Rame".

Kopirati
Drag cursor here to close