Za gašenje OHR-a

Kao da je BiH nemarni student: Rusija oštro protiv izjave veleposlanika PIC-a

Rusija inzistira na gašenju Ureda Visokog predstavnika
Vijesti / Politika | 31. 07. 2021. u 21:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Ruske Federacije odbila je potpisati izjavu veleposlanika Upravnog odbora PIC-a kojom se osuđuje eskalaciju tenzija koja dolazi od strane nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmjenu Krivičnog zakona, kao i korake koje je poduzela Narodna skupština RS, a koji bi narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti.

Veleposlanstvo Ruske Federacije naknadno je uputilo komentar koji vam prenosimo u cijelosti:

“Odbili smo da se pridružimo izjavi veleposlanika Upravnog odbora Savjeta za provođenje Mirovnog sporazuma u BiH iz sljedećih razloga.

1. 27. svibnja o.g. Visoki predstavnik Valentin Inzko podnio je ostavku i time završio svoj mandat. On nije imao nikakva ovlaštenja za uvođenje izmjena i dopuna Krivičnog zakona.

Ako su partneri smatrali Valentina Inzka važećim Visokim predstavnikom, ispada da su nakon 27. svibnja u Bosni i Hercegovini postojala dva Visoka predstavnika, što je apsurdno. Druga tumačenja su jezuitska logika.

Polazimo od toga da nakon 27. svibnja mjesto Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ostaje prazno. Svi oni koji namjeravaju da surađuju s državljaninom Savezne Republike Njemačke Christianom Schmidtom, koji sebe naziva Visokim predstavnikom, to čine na vlastitu odgovornost i rizik, jer on nema potreban mandat Savjeta sigurnosti UN-a.

2. Uvijek smo se protivili upotrebi „bonskih ovlaštenja“. Čak i uz pretpostavku da su ista postala temelj odluke Valentina Inzka, čak ni njihovo najšire tumačenje ne daje mu za pravo da se miješa u aktivnosti zakonodavne vlasti.

Štaviše, bezgranično tumačenje „bonskih ovlaštenja“ (tzv. „druge mjere“, dio XI, stav 2, točka c) dovodi do toga da Valentin Inzko ima pravo uzeti kalašnjikov, otići u Banju Luku i strijeljati sve poslanike Narodne skupštine Republike Srpske. I prema njegovom tumačenju „bonskih ovlaštenja“, on će biti u pravu! Treba li Bosni i Hercegovini takav Visoki predstavnik?

3. Odluku Narodne skupštine donijelo je legalno izabrano demokratsko tijelo vlasti. Nema sumnje u njegovu legitimnost. Svojim voluntarizmom, Valentin Inzko postavlja pitanje – čija je demokracija jača: njegova ili Narodne skupštine? Njegova ili Gradskog vijeća Mostara? Njegova ili skupštine Zeničko-dobojskog kantona? Za nas tu nema dileme.

4. Još jednom naglašavamo da Upravni odbor ne bi trebao imati nikakve veze s 14 uvjeta. Ovo je pitanje samo Bosne i Hercegovine i Europske unije.

Ako određeni dio međunarodne zajednice u BiH želi poslati neki signal Sarajevu, oni bi to slobodno mogli – kao opcija – uraditi preko izjave specijalnog predstavnika EU u BiH, kojoj se, po želji, veleposlanici Upravnog odbora mogu pridružiti u svom osobnom svojstvu.

5. Ozloglašeni program 5+2, posebno njegov dio o „pozitivnoj ocjeni“ situacije u BiH. Posljednja odluka Valentina Inzka jasno je i uvjerljivo pokazala da je upravo Ured Visokog predstavnika glavni tvorac destabilizacije u Bosni i Hercegovini, i to čini namjerno. Jer svima je bilo jasno kakva će reakcija uslijediti nakon ovog nepromišljenog koraka. Štaviše, OHR podgrijava situaciju ne samo u BiH, već i u cijeloj regiji. Postavlja se pitanje – je li moguće u takvim uvjetima zamisliti da bi se neko pri zdravoj pameti odlučio da pozitivno ocijeni stanje u BiH?

6. Ogorčenost i žaljenje ostaje nakon čitanja posljednjeg pasusa izjave. Gorčina od samozadovoljstva i opijenosti snagom takozvane međunarodne zajednice. Visokog predstavnika već smo spomenuli. Ispostavlja se da naši partneri Bosnu i Hercegovinu smatraju nemarnim studentom koji ne uspijeva položiti „ispite“ i riješiti se međunarodne supervizije. Više od četvrt stoljeća, suverena država koja je zauzimala poziciju nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a mora „ponoviti godinu“…

Upravo iz ovih razloga Ured Visokog predstavnika smatramo kočnicom razvojnog puta Bosne i Hercegovine i insistiramo na njegovom bezuvjetnom gašenju. To je taj slučaj kada su se prednosti odavno pretvorile u nepopravljive nedostatke. Stoga – mora biti zatvoren!”, priopćeno je izVeleposlanstva Rusije u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, revizionizam, veličanje osuđenih ratnih zločinaca i poricanje dobro dokumentiranih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući genocid, su neprihvatljivi, smatraju veleposlanici PIC-a.

Kopirati
Drag cursor here to close