Zvizdić da prizna...

Većine ima, većine nema

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s postojanjem parlamentarne većine, Džaferović je kazao kako je i do sada bilo situacija da se parlamentarna većina formira od zakona do zakona.
Vijesti / Politika | 23. 10. 2017. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović izjavio je danas da kada se saberu političke stranke koje participiraju u vlasti na državnoj razini formalno postoji parlamentarna većina od 22 zastupnika.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s postojanjem parlamentarne većine, Džaferović je kazao kako je i do sada bilo situacija da se parlamentarna većina formira od zakona do zakona.

''I kada nije bilo rasprava o tome postoji li parlamentarna većina ili ne postoji, postojala su različita glasovanja kada su pojedini zakoni u pitanju. Imali smo članice opozicije koje su podržavale zakone i članice parlamentarne većine koje nisu podržavale zakone. Tako da očekujem da se oko svakog od ovih pitanja, kada su zakoni po srijedi, formira konkretna parlamentarna većina'', naveo je Džaferović.

Dodao je kako očekuje da tu neće biti nekih drugačijih postupanja u odnosu na postupanja koja su imali do sada u praksi u Parlamentarnoj skupštini BiH.  

S druge strane, predsjedatelj Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac poručio je da predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić treba priznati poraz propale koalicije u zajedničkim institucijama u Sarajevu i da se povuče s te pozicije, jer nema podršku većine u parlamentu BiH.

"Istina je da Zvizdić nema podršku za jedini reformski paket zakona kojeg je propala koalicija uspjela da predloži u protekle tri godine. Sve ostalo su neistine i njegovi jalovi pokušaji da njegovu nesposobnost i neuspjehe pripiše drugima i da se na taj način opravda strancima i javnosti. Da je ovo normalna zemlja, Zvizdić bi još prije šest mjeseci podnio ostavku", rekao je Košarac Srni, komentirajući tako Zvizdićeve optužbe da su za blokadu usvajanja izmjena Zakona o trošarinama krive vlade Republike Srpske i federacije BiH, odnosno ministri financija iz SNSD-a i HDZ-a.

Košarac naglašava da Zvizdićeve neistine i manipulacije demantiraju brojne činjenice, od kojih je najvažnija da je posljednja verzija izmjena Zakona o trošarinama usvojena u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH glasovima izaslanika iz SDA, SNSD-a i HDZ-a.

"Zvizdića frustrira činjenica da sada nema podršku dijela SDA, SDS-a i SBB-a, odnosno stranaka koje imaju ministre u Vijeću ministara i čine propalu koaliciju u zajedničkim institucijama. Problem mu je i u tome što nema hrabrosti da kaže istinu i optuži svoje omiljene koalicijske partnere iz SDS-a, koji preko njegovih leđa rade kampanju za opće izbore", zaključio je Košarac.

 

Kopirati
Drag cursor here to close