Mirno teče

Veća izlaznost, porast broja birača u BiH i Njemačkoj

Gong je dobio i dojave o organiziranom prijevozu na birališta u Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Politika | 22. 12. 2019. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izborno prijepodne protječe mirno, osim u dva slučaja zakašnjelog otvaranja biračkih mjesta, prema dojavama neanonimnih građanki Gongu, priopćili su u nedjelju iz nevladine udruge Gong čiji promatrači nadziru današnje hrvatske predsjedničke izbore.

Građani dojavljuju i da nisu bili informirani o procedurama i rokovima za prijavu promjene mjesta na kojem planiraju glasati, kao ni o promjenama adresa biračkih mjesta koja su se dogodila u odnosu na prethodne izbore, dodaju iz Gonga.

"S obzirom da je prethodno potvrđeno da su, suprotno zakonu, u biračke odbore bili imenovani stranački kadrovi, a da ih je DIP zbog toga razriješio s dužnosti, pozivamo građanke da dojave ukoliko primijete slične nepravilnosti", dodaje se u priopćenju, javlja Hina.

Gong je dobio i dojave o organiziranom prijevozu na birališta u Bosni i Hercegovini.

"Troškovi prijevoza birača do birališta zapravo su troškovi izborne promidžbe kandidata ili kandidatkinje", kažu iz Gonga.

No, kako ističu "to se ne bi trebalo tako tretirati samo ukoliko, kako je to DIP utvrdio na prethodnim predsjedničkim izborima, na autobusima nema oznaka kandidata, a uslugu prijevoza mogu koristiti svi birači pod jednakim uvjetima".

Na ovim hrvatskim predsjedničkim izborima, "zabilježen je porast birača koji su registrirani po službenoj dužnosti temeljem nove osobne iskaznice s adresom prebivališta u inozemstvu i to u BiH, Njemačkoj i Srbiji. I dok je u BiH i Njemačkoj povećan i broj biračkih mjesta, u Srbiji je smanjen''.

Navedenim izazovima posebnu pažnju će posvetiti Gongove promatračice i promatrači koji u mobilnim timovima promatraju biračka mjesta u Bosni i Hercegovini te Srbiji", dodaje se u priopćenju.

Iz Gonga će tijekom dana pružati informativnu podršku biračima i zaprimati neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih.

Gotovo 16 posto birača glasovalo je tijekom prijepodneva na hrvatskim predsjedničkim izborima, a izlaznost na birališta je veća nego prije pet godina, objavilo je u nedjelju u podne Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Izlaznost od 15,75 posto bolja je nego na prošlim predsjedničkim izborima, prije pet godina, kada je do istog vremena, dakle do 11,30 sati glasovalo 13,19 posto birača.

Izlaznost je za 2,5 posto veća, što znači da je danas do 10,30 sati glasovalo sto tisuća birača više nego 2014. godine, izvijestila je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin, javlja Hina.

Gledano po županijama, najbolju izlaznost za sada ima Varaždinska - 18,76 posto, a najslabiju Zadarska - 12,32 posto i Šibensko-kninska županija - 12, 33 posto.

U Gradu Zagrebu je prijepodne glasovalo 17,22 posto birača.

Na 6.409 biračkih mjesta u Hrvatskoj glasovanje je počelo u 7 sati, a završava u 19 sati. Hrvatski predsjednik ili predsjednica bira se u inozemstvu, u 47 država, a zbog vremenske razlike već su zatvorena birališta u Australiji, Japanu i Kini, koja su bila otvorena u subotu navečer po hrvatskom vremenu.

Pravo glasovanja ima tri milijuna 855 tisuća birača, piše Hina.

Slijedeće podatke o izlaznosti, DIP će objaviti u 17 sati. Večeras u 20 sati objavit će, pak, prve izborne rezultate koji će se temeljiti na uzorku od 15 posto biračkih mjesta, mahom manjih.

Kopirati
Drag cursor here to close