Željko Bakalar

Već se kasni: Izbori upitni ako se državni proračun ne usvoji u ovom tjednu

Nedjelovanje institucija BiH u Izbornim zakonom propisanim rokovima dovelo je do ovakve situacije
Vijesti / Politika | 06. 07. 2020. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako u ovom tjednu ne bude usvojen proračun BiH, lokalni izbori 15. studenog su upitni, rekao je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH Željko Bakalar.

Bakalar je naveo da ne može prejudicirati hoće li na narednim sjednicama oba doma Parlamentarne skupštine BiH biti usvojen proračun, ali da se nada da hoće, čime bi situacija bila relaksirana.

On je za 'Oslobođenje' rekao da je svaki sat važan.

''Nedjelovanje institucija BiH u Izbornim zakonom propisanim rokovima dovelo je do ovakve situacije'', napomenuo je Bakalar, podsjetivši da su zbog neusvajanja proračuna izbori odgođeni za 15. studeni.

On je istaknuo da SIP već kasni sa nekoliko radnji koje su propisane planom provođenja – 4. srpnja su trebali krenuti u proceduru tiskanja i upućivanja privremenih biračkih popisa, a već su trebali zaposliti i 30 dodatnih ljudi.

Bakalar je rekao da bi i izbori u Mostaru mogli biti održani 15. studenog ukoliko zakonodavac da ovlaštenja SIP-u da radi prema skraćenim rokovima.

On je dodao da nakon podnošenja prijava za ovjeru političkih stranaka kreću sa unosom i obradom prijava, te potpisa podrške za političke subjekte, prenosi Srna.

''To je aktivnost koja se realizira do 9. srpnja, a 10. srpnja bi trebalo da bude održana prva sjednica radi potvrđivanja ovjere političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa građana ili eventualnog obavještenja o nepravilnostima u njihovim prijavama, da bi ih mogli otkloniti'', rekao je Bakalar.

Kopirati
Drag cursor here to close