Ustav HNŽ

Važan korak u Mostaru

"Ovaj čin je ujedno pokazatelj opredijeljenosti kantonalnih organa vlasti da uvaže mišljenje institucije Ombudsmana", dodaju ombudsmani.
Vijesti / Politika | 06. 08. 2021. u 09:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ombudsmani BiH pozdravili su odluku Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije da se srpskom narodu osigura konstitutivnost uz ocjenu da je to važan korak u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Ombudsmani BiH Ljubinko Mitrović, Jasminka DŽumhur i Nives Jukić smatraju kako je odluka kantonalne Skupštine da usvoji šest amandmana na Ustav kojima se Srbima osigurava konstitutivnost, odnosno izvršava presuda Ustavnog suda BiH iz 2000. godine, izuzetno važan korak k unapređenju sveukupnog položaja konstitutivnih naroda u tom kantonu, piše Srna.

Ombudsmeni smatraju da su ovo izuzetno važni koraci da bi se konačno proklamirala, ali i osigurala maksimalna jednakost svih građana ovog kantona u ostvarivanju njihovih osnovnih ljudskih prava i sloboda.

"Ovaj čin je ujedno pokazatelj opredijeljenosti kantonalnih organa vlasti da uvaže mišljenje institucije Ombudsmana", dodaju ombudsmani.

Nadaju se kako bi ovakav potez mogao biti podstrek ostalim organima vlasti u BiH da nastave raditi na unapređenju ljudskih prava i postizanju visoke razine vladavine prava u svim oblastima.

Kako su podsjetili iz Institucije ombudsmana za ljudska prava, Ustavni sud Federacije BiH je sredinom 2018. godine donio rješenje s rokom provođenja do siječnja 2019. godine, kojim je Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona naloženo izmjena i dopuna spornih članova kantonalnog Ustava.

Time je i priznata ravnopravnost srpskoga naroda, službeni status srpskoga jezika i ćiriličnog pisma u ovom kantonu. Usvojeno je da se u verziji Ustava na hrvatskom jeziku, jezik bošnjačkog naroda naziva "bosanski", a ne "bošnjački", kao što je do sada bio slučaj, prenijela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close