Široki Brijeg

Valentinovo pred Vladom i Skupštinom ŽZH: Branitelji upozorili na nepravilnosti

Prosvjed je osiguravalo nekoliko policajaca zbog mjera predostrožnosti te krim. policija.
Vijesti / Politika | 14. 02. 2020. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Petnaest zaboravljenih, dvadeset razvojačenih branitelja okupilo se na ispred zgrade Vlade i Skupštine Županije Zapadnohercegovačke u Širokom BRijegu na prosvjedu pod sloganom ''Valentinovo ispred zgrade Vlade ŽZH'' kako bi upozorili na nepravilnosti Nacrta zakona koji je ''čisti preslik protuustavnog, diskriminirajućeg i nakaradnog zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH u čijoj izradi su sudjelovali najveći izdajnici razvojačenih Branitelja iz obje vojne komponente - Armije BiH i HVO-a''.

Foto: Bljesak.info / Razvojačeni branitelji ispred zgrade Vlade i Skupštine ŽZH u Širokom Brijegu

Prosvjed je osiguravalo nekoliko policajaca zbog mjera predostrožnosti te krim. policija.

Županija ne može financijski podnijeti

Naime, u Širokom Brijegu održava se 14. redovna sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke na kojoj će se odlučivati o Zakonu o dopunskim pravima branitelja i članovima njihovih obitelji po hitnom postupku.

Foto: Bljesak.info / Zaboravljeni branitelji ispred zgrade Vlade i Skupštine ŽZH u Širokom Brijegu

Udruga Razvojačeni branitelji ŽZH tvrdi kako je preko ovlaštenih predlagača osporavanja pojedinih odredbi tog zakona pokrenula postupak njegovog osporavanja na Ustavnom sudu FBiH ''gdje se pozitivni rezultati očekuju uskoro''.

Branitelji navode kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja Domovinskog rata ŽZH dobnu granicu onih koji mogu tražiti ''egzistencijalnu novčanu naknadu'' sa 57 godina spustilo na 55 godina života, te vrijeme provedeno na Zavodu za zapošljavanje s jedne godine spustilo na šest mjeseci, dok je sve drugo ostalo isto.

Foto: Bljesak.info / Mladen Begić

Ministar branitelja ŽZH Mladen Begić kazao je kako Županija nema kapaciteta da isplaćuje braniteljski dodatak. 

''U ovoj Županiji je 24.500 branitelja po vojnim evidencijama. Predstavnici braniteljskih udruga kažu da se problem može riješiti ako se braniteljski dodatak da borbenom sektoru, ali u toj situaciji dovodimo sektor u neprovodivost'', kazao je ministar branitelja.

Foto: Bljesak.info / Mladen Begić

Predstavnici branitelja na sjednici

Naime, pojasnio je, federalno ministarstvo ne vodi evidenciju o borbenom i neborbenom sektoru te kad bi spomenuti prijedlog ugradili u zakon, branitelji ne bi mogli odrediti kojem sektoru pripadaju, borbenom ili neborbenom.

Predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić kazao je kako je u Skupštini dat maksimum što se tiče odnosa prema braniteljskim udrugama. 

Foto: Bljesak.info / Ivan Jelčić

''Kolegij Skupštine je odlučio da svih jedanaest udruga za područja Županije može poslati po jednog predstavnika da može nazočiti sjednici. Mislim da je to korektno i da se njihov glas može čuti'', kazao je Jelčić.

Foto: Bljesak.info / Ivan Jelčić

''URB HVO-a ŽZH i UZB/Borci BiH se nisu mogli složiti sa spomenutim nacrtom zakona i to su javno rekli na sastancima braniteljskih udruga u sjedištu ministarstva hrvatskih Branitelja ŽZH u Grudama, kada su rekli kako je pravo na tzv 'egzistencijalnu novčanu naknadu' ostvarilo tek 2 do 3 člana URB HVO-a ŽZH od njih preko 220, dok mnogi ratni dezerteri, ratni profiteri, uhljebi, babe, tetke i žabe koje nemaju ništa s ratom i ratnim strahotama već primaju tu tzv 'egzistencijalnu novčanu naknadu' a članovi naše udruge zbog niza diskriminirajućih odredbi tog zakona tu naknadu ne mogu ni primirisati što nesumnjivo potvrđuje kako je taj zakon iznimno loš odnosno nikakav'', navodi se u priopćenju branitelja prije prosvjeda. 

Foto: Bljesak.info / 14. redovna sjednica Skupštine ŽZH
Kopirati
Drag cursor here to close