Vlast i Izborni zakon

Sjedili SDA i HDZ: Crvena linija i mjesec dana za Federaciju

Uz Čovića, sastanku su nazočili visoki dužnosnici HDZ-a Borjana Krišto i Marinko Čavara, dok su u izaslanstvu SDA, osim Izetbegovića, bili i Šefik DŽaferović i Alma Čolo.
Vijesti / Politika | 23. 02. 2021. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas su održani razgovori izaslanstava HDZ-a i SDA o usvajanju europskog Izbornog zakona i realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Bakir Izetbegović je rekao kako je za formiranje vlasti u Federaciji BiH dat rok od mjesec dana te da će se formirati radni timovi kako bi pregovarali o ovome i Izbornom zakonu.

''Ne znam kako je došlo do toga da sam ja rekao da su Hrvati manjina u BiH. Hrvati su ravnopravan i konstitutivan narod u BiH,. Događa se u zastupničkim domovima da je nametanje volje manjine nad većinom'', rekao je.

''Kada je u pitanju FBiH, formiranje nove strukture vlasti, najbitniji zakoni za FBiH i raniji dogovori SDA i HDZ koji nisu nikada implementirani. Bit će formirana radna grupa i do kraja ožujka treba biti završeno sve što je s pitanjem FBiH. Druga grupa će se baviti izmjenama izbornog zakona i očekujem da se definira model do kraja travnja'', rekao je Izetbegović i dodao da SDA inzistira da se formira vlast u Federaciji BiH.

''Ne vidim kako se može izaći u susret presudi Sejdić-Finci a da se ne uradi izmjena Ustava'', rekao je Izetbegović i dodao kako HDZ tvrdi da i za to ima rješenje i da će ga oni uzeti u obzir.

Osim vlasti u Federaciji i Izbornog zakona, formirat će se grupa i za ubrzavanje europskog puta.

''Današnji sastanak je poslužio da idući tjedan imamo sastanak oko Federacije'', rekao je Čović i dodao kako će na stol biti sva otvorena pitanja.

I o Izbornom zakonu će se sjesti idući tjedan.

''Sve ovo što ja govorim su razgovori SDA i HDZ-a, a u drugoj fazi će se uključiti i druge stranke'', rekao je.

Lider HDZ-a rekao je kako je crvena linija lipanj te kako je uvjeren da će se već idućeg tjedna moći pred javnost ponuditi rješenja, da je Federaciju moguće riješiti do trećeg mjeseca, izborni zakon do četvrtog…

Video: Čović: Narednog tjedna na stol stavljamo sva otvorena federalna pitanja

Čović je rekao kako HDZ BiH ništa ne blokira.

''U našim razgovorima u zadnjih pet, šest godina barem deset pitanja za koja možete reći da se blokira'', rekao je i dodao kako će se sva pitanja staviti na stol i ono što je realno riješiti do ožujka.

Rekao je da će dati puni doprinos za promjenu Ustava ako to bude moguće.

Izetbeghović je, govoreći o instituciji izvanrednih izbora, rekao kako bi to samo bila katastrofa za BiH.

Obojica su rekli da su inženjeri te da će na pitanjima raditi stranački stručnjaci.

Čović je zamolio medije da dadnu potporu i pozitivno izvještavaju.

Kopirati
Drag cursor here to close