Korak po korak

Usvojeni zaključci Skupštine KS za rješavanje zagađenosti zraka

Zaključci predviđaju da Vlada u proračunu Kantona Sarajevo za narednu godinu predvidi sredstva za izradu studije o porijeklu emisija uključujući sve izvore.
Vijesti / Politika | 05. 12. 2018. u 20:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Kantona Sarajevo danas je na hitnoj sjednici usvojila zaključke Kolegija u cilju rješavanja problema zagađenosti zraka u Kantonu, po kojima se u roku od 15 dana od Vlade KS traži da usvoji izmjene i dopune Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS. 

Također, u istom roku traži se od Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša da Skupštini KS dostavi prijedloge za izmjene zakona i drugih propisa koji su u nadležnosti viših i nižih razina vlasti, a tiču se rješavanja problema kvalitete zraka. 

Potrebno je da Vlada naloži obveznicima primjene plana izradu internih planova postupanja u slučajevima proglašenja posebnih epizoda zagađenja zraka. 

''Zadužuju se svi subjekti predviđeni navedenim planom da pokažu maksmimalnu odgovornost u izvršavanju obaveza defiiniraniih planom sa ciljem zaštite zraka odnosno očuvanja javnog zdravlja - rekao je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković. 

Dodao je da se Vlada zadužuje da intenzivira formiranje centra za upravljanje kvalitetom zraka te predloži jačanje kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta nadležnih institucija za očuvanje kvalitete zraka. 

Zaključci predviđaju da Vlada u proračunu Kantona Sarajevo za narednu godinu predvidi sredstva za izradu studije o porijeklu emisija uključujući sve izvore, te da Skupština KS zaduži sve nositelje aktivnosti definirane akcijskim planom zaštite zraka u okviru Kantonalnog plana zaštite okoliša (KEAP) da provode propisane mjere utvrđenim rokovima. 

Zadužuju se i sve institucije da kontinuirano izvještavaju javnost o stanju kvalitete zraka i rade na jačanju svijesti građana KS o važnosti te problematike. 

Na osnovu cjelodnevne rasprave zastupnici su također usvojili i zaključke Kluba zastupnika SDP-a, na osnovu kojih se od Vlade i nadležnih institucija zahtijeva da u roku od 15 dana dostave pregled mjera sa nositeljima aktivnostii i rokovima za poboljšanje kavlitete zraka u KS i to po segmentima: poboljšanja monitoringa kvaliteta zraka, organizacijske mjere u svrhu smanjenja emisija štetnih tvari u stambenom i javnom sektoru, industriji, prometu, kao i urbanističke mjere za smanjenje emisija štetnih tvari. 

Zastupnicima je na sjednici prezentirana Informacija o stanju zagađenosti zraka u KS, koju je pripremilo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u kojoj su kao okolišni problemi identificirani: energetika, promet i infrastruktura, upravljanje kvalitetom zraka i buka. 

''Po prvi put se u BiH sistemski pokušava provesti istraživanje o uticaju kvaliteta zraka na zdravlje ljudi u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Trenutno je u tijeku istraživanje koje je pokrenuo Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo s ciljem dovođenja u korelaciju koncentracije zagađujućih materija i zdravstvenog stanja stanovništva koje će se provoditi zajedno s domovima zdravlja KS kao primarnom zdravstvenom zaštitom'', potvrdio je član stručnog tijela za provedbu plana interventnih mjera u KS Plamenko Tais. 

Također, planirana je izrada studije zračnih koridora za provjetravanje sarajevske kotline i uticaja visoke gradnje. Rezultati te studije, kako se predviđa, bit će integrirani u prostorno planiranje i regulacijske planove nakon što budu raspoloživi.

Kopirati
Drag cursor here to close