''Odgovor''

Usvojena "Potočarska deklaracija"

Lider "Odgovora" Ćamil Duraković rekao je u izjavi za Fenu da je današnjom konferencijom zadovoljan i ujedno najavio da će u narednom razdoblju biti održavane slične konferencije i sastanci.
Vijesti / Politika | 09. 01. 2018. u 14:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Sa konferencije ''Zaštita građanskih sloboda povratničke zajednice i demokratizacija na području entiteta Republika Srpska''

Sudionici današnje konferencije ''Zaštita građanskih sloboda povratničke zajednice i demokratizacija na području entiteta Republika Srpska'' u Memorijalnom centru Potočari potpisali su "Potočarsku deklaraciju".

Konferencija je održana na inicijativu pokreta “Odgovor”, a pored 'Odgovora' u organizaciji skupa sudjelovali su i predstavnici udruženja Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa, Srebreničke majke, Žene Srebrenice, Žene Pordinja te Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Srebrenica.

Današnjem sastanku su nazočili i predstavnici četiri političke stranke: SDA, Stranke za Bosnu i Hercegovinu, BPS-a i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL). Sduionici današnjeg sastanka su na kraju donijeli određene zaključke i potpisali zajedničku ''Potočarsku deklaraciju''.

Lider "Odgovora" Ćamil Duraković rekao je u izjavi za Fenu da je današnjom konferencijom zadovoljan i ujedno najavio da će u narednom razdoblju biti održavane slične konferencije i sastanci.

''Danas su s nama bile četiri političke opcije od deset koliko smo ih pozvali. Jeste da se ova konferencija događa 9. siječnja, ali mi samo želimo dati  svog glas i kažemo da ovaj entitet nije ekskluzivitet jednog naroda. Usvojili smo deklaraciju i svi smo suglasni u smislu 9. siječnja da je to neustavan dan. Govorili smo o problemima bosanskog jezika, o tome da nadležne institucije trebaju poduzeti konkretne korake u provođenju odluke Ustavnog suda BiH u vezi 9. siječnja, da se pokrenu konkretne mjere u sprečavanju i kažnjavanju negiranja genocida i udruženih zločinačkih poduhvata. Stranke koje su prisustvovale sastanku su suglasne da treba na izborima 2018. godine biti jedinstven i zajednički nastup'',  istaknuo je Duraković.

Ibrahim Hadžibajrić, predstavnik Nezavisne bosanskohercegovačke liste, smatra da probosanske političke opcije moraju zajedno nastupiti u Republici Srpskoj na izborima u listopadu.

''Osnovni problem leži u Federaciji Bosne i Hercegovine i veoma malom odzivu ljudi koji su na izbore izašli u dijaspori. Cifra od 24 tisuće na proteklim izborima osoba koje su glasovale iz dijaspore je mala. Imamo daleko veći broj osoba koje mogu izaći na izbore iz dijaspore i bitno utjecati na sastav vlasti u Republici Srpskoj. To su pitanja kojih smo se između ostalog doticali danas. Dogovarali smo stvari kako poboljšati strukturu vlasti u Republici Srpskoj kako bi što više zastupnika bilo iz probosanskog bloka'', rekao je Hadžibajrić.

Kada Hotić, predstavnica Udruge majki enklava Srebrenica i Žepa, smatra da su Bošnjaci u Republici Srpskoj diskriminirani i ugroženi.

''Mi svakodnevno čujemo negativne poruke upućene Bošnjacima. Zbog toga svi treba oni probosanski orijentirani treba da budu udruženi i sa zajedničkom vizijom'', rekla je Hotić.

Kopirati
Drag cursor here to close