Vijeće ministara BiH

Usvojen Strateški okvir za reformu javne uprave u BiH

Usvajanje Strateškog okvira za reformu javne uprave je obaveza proistekla iz procesa pridruživanja u okviru kojeg je Europska komisija.
Vijesti / Politika | 25. 09. 2018. u 17:00 Fena
Kopirati

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ureda koordinatora za reformu javne uprave, danas je na sjednici donijelo je Odluku o usvajanju Strateškog okvira za reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini od 2018. do 2022. godine uz prihvaćenu korekciju Ministarstva financija i trezora u cilju efikasnijeg korištenja financijskih sredstava.   

Time je ispunjen još jedan cilj iz revidiranog Akcijskog plana za realizaciju Reformske agende. 

Usvajanje Strateškog okvira za reformu javne uprave je obaveza proistekla iz procesa pridruživanja u okviru kojeg je Europska komisija, putem strategije proširenja i izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine, naglasila potrebu usvajanja cjelodržavne strategije reforme javne uprave. 

Strateški okvir je zasnovan na ključnim principima javne uprave, koje je razvila SIGMA na zahtjev Europske komisije.   

Ovaj strateški dokument definira ciljeve Vijeća ministara BiH, vlada entiteta i Brčko Distrikta BiH u oblasti reforme javne uprave. Na ovaj način želi se uspostaviti racionalnija, koherentnija, efikasnija i odgovornija  javna uprava na svakoj razina upravne vlasti. 

Ured koordinatora za reformu javne uprave će Vijeću ministara BiH u roke ne dužem od šest mjeseci dostaviti Akcijski plan za provođenje ove strategije, priopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati