Tko je kriv?

Ustavni sud: Male nejasnoće za velike propuste

O neizvršenju presuda obavještavaju se tužiteljstva, a upitana zbog čega još nitko nije kaznjen za to, Martinović kaže kako postoje male nejasnoće…
Vijesti / Politika | 18. 06. 2018. u 10:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 2005. godine do danas doneseno je 49 odluka o neizvršenju presuda Ustavnog suda FBiH, a još ih je deset u pripremi za ovu godinu, kazala je Aleksandra Martinović, nova predsjednica Ustavnog suda FBiH, u razgovoru za Dnevni avaz.

''To ne znači da one sve nisu izvršene u međuvremenu. Ali, Ustavni sud nije obaviješten o tome, a drugo nisu izvršene u rokovima koje je odredio Sud ili u nekom razumnom roku. Dva puta godišnje pratimo i tražimo podatke o izvršenju presuda'', rekla je.

O neizvršenju presuda obavještavaju se tužiteljstva, a upitana zbog čega još nitko nije kaznjen za to, Martinović kaže kako postoje male nejasnoće koje se odnose na osobu koja prema zakonu i Ustavu treba osigurati izvršenje odluka Ustavnog suda, a to je premijer FBiH.

''Zbog unutarnje organizacije FBiH, teško on može na kantonalnoj razini osigurati izvršenje. Iako je neizvršenje presuda Ustavnog suda krivično djelo, čini mi se da nije nitko procesuiran. To krivično djelo kao da ne postoji u krivičnim zakonicima. Krivična odgovornost najteže je dokaziva. Morate dokazati umišljaj, a oni koji trebaju izvršiti odluke su parlamenti. Tu se susrećete s drugim vrstama problema. Tako da mislim da tužiteljstvo možda ne kopa dovoljno duboko. Kod njih se trebate raspitati zašto nije došlo ni do istrage, koliko mi je poznato. Neizvršavanje presuda Ustavnog suda ne samo da je krivično djelo. To je apsolutno nepoštovanje Ustava'', rekla je Martinović za Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close