Problemi u funkcioniranju

Ustavni sud Federacije na aparatima

Ustavni sud nije dobio nužna i potrebna sredstva za funkcioniranje, a u ovom trenutku je popunjen sa sedam od devet sudaca…
Vijesti / Politika | 28. 01. 2019. u 09:10 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ustavni sud Federacije radi u izuzetno otežanim uvjetima s obzirom na višegodišnju nepopunjenost kako sudskog sastava, tako i stručne službe'', kazala je u razgovoru za Dnevni avaz Aleksandra Martinović, predsjednica ove pravosudne institucije.

Prema njezinim riječima, Ustavni sud FBiH kapacitiran je s, otprilike, 50 posto potrebnog kadra u odnosu na sistematizaciju radnih mjesta u stručnoj službi.

''O navedenom smo u više navrata informirali i putem planiranja proračunskih sredstava zahtijevali dodatna sredstva za radna mjesta u stručnoj službi, a pozitivan odgovor u tom pravcu nikad nije dobiven niti je planirani proračun koji treba biti uvršten u proračun Federacije, ikada usvojen'', kaže Martinović.

Kako je pojasnila, to znači da ovaj sud nije dobio nužna i potrebna sredstva za funkcioniranje. Istaknula je da je ovoj instituciji izuzetno otežan posao zbog manjka sudaca.

''U odnosu na popunu sudskog sastava, poznato vam je da je Sud u ovom trenutku popunjen sa sedam od devet sudaca, kako nalaže Ustav FBiH. U odnosu na Vijeće za zaštitu vitalnog interesa, isto je popunjeno sa pet umjesto sa sedam sudaca. Zbog toga je izuzetno otežan rad kako Suda, tako i Vijeća s obzirom na nužni kvorum od pet glasova sudaca za donošenje odluka Suda i odluka o prihvatljivosti zahtjeva iz nadležnosti Vijeća za zaštitu vitalnih interesa'', kaže Martinović.

Ocijenila je kako su više puta pozivali Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH da postupa u nužnim i razumnim rokovima kako bi se suci imenovale, kao i na pogubne posljedice nepopunjavanja Ustavom propisanog broja sudaca u ovoj instituciji.

''Pozvali smo ih da pokušamo razriješiti do sada uočene probleme i evidentan zastoj u početnoj fazi popune Suda. Do danas, nikakav odgovor nismo dobili, što ocjenjujemo, u najmanju ruku, krajnje neprihvatljivim'', istaknula je Martinović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close