Kak naprijed?

Ustavne promjene i začarani krug

Sudionici kolokvija su razmatrali jesu li ustavne promjene realne ili bezizgledne u tekućem mandatu Parlamentarne skupštine BiH, te alternativna rješenje za izlazak iz ustavne pat-pozicije.
Vijesti / Politika | 06. 06. 2019. u 13:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fondacija Centar za javno pravo, u suradnji s Institutom za društvena istraživanja Fakulteta političkih znanosti, danas je u Sarajevu organizirala treći pravničko-politološki kolokvij o temi korekture političkog sustava BiH. 

Pravničko-politološki kolokvij okuplja pravnike, politologe, teologe, filozofe i političare, koji otvoreno diskutiraju o određenoj temi. U središtu današnjeg kolokvija diskutirano je o pitanjima modeliranja ustavnih promjena u BiH, politološkoj i pravnoj perspektivi političkog sustava BiH, a sve uzimajući u obzir činjenicu da se neophodnost izmjene postojećeg ustavnog modela potiskuje ili ignorira. 

Profesor ustavnog prava i umirovljeni sudac Kantonalnog suda u Mostaru Nurko Pobrić ističe smatra kako u Ustavu BiH treba mnogo toga mijenjati, ali da je upitno je li to moguće učiniti u trenutnom društvenom uređenju. 

''Najhitnije treba mijenjati odredbe Ustava koje sadrže određene diskriminacije, a koje su kao takve utvrđene presudama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. Trebalo bi mijenjati i neke druge odredbe, ali mislim da za to ne postoji politički konsenzus'', izjavio je Pobrić. 

Sudionici kolokvija su razmatrali jesu li ustavne promjene realne ili bezizgledne u tekućem mandatu Parlamentarne skupštine BiH, te alternativna rješenje za izlazak iz ustavne pat-pozicije. 

Predsjednik fondacije Centar za javno pravo Edin Šarčević naglašava da je Europska unija primijetila da su ustavne promjene jedno od središnjih pitanja bez kojeg nema napretka za BiH prema EU. 

''Parlamentarna tijela koja su zadužena za mijenjanje ustava ne rade, a kompletna procedura je blokirana. Više politologa i pravnika koji su analizirali ta pitanja zagovaraju različite metode rješavanja tog problema'', rekao je Šarčević. 

Dodaje da se svaki pokušaj promjene ustavnog sustava BiH vrlo brzo eliminira tvrdnjom da su ugrožena prava konstitutivnih naroda ili vraćanjem ratnih slika, tako da se BiH nalazi u "začaranom krugu" u kojem društvo ne može reagirati na adekvatan način.

Kopirati
Drag cursor here to close