Poziv njemačkih Socijaldemokratat

Uskoro stvaranje "Sjedinjenih europskih država"?

- Želim europski ustavni ugovor koji bi stvorio federalnu Europu - kazao je Schulz, bivši predsjednik Europskog parlamenta, predlažući pisanu konvenciju građanskom društvu i građanima.
Vijesti / Politika | 07. 12. 2017. u 17:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Čelnik njemačkih Socijaldemokrata Martin Schulz, potencijalni budući partner u vladajućoj koaliciji kancelarke Angele Merkel, pozvao je u četvrtak na stvaranje "Sjedinjenih europskih država" do 2025.

Schulz je uputio emotivni apel za jedinstvenijom Europom na federalnom principu na kongresu SPD-a koji bi trebao odlučiti da li će ta stranka lijevog centra ući u pripremne pregovore o formiranju nove koalicijske vlade s Merkel.

- Želim europski ustavni ugovor koji bi stvorio federalnu Europu - kazao je Schulz, bivši predsjednik Europskog parlamenta, predlažući pisanu konvenciju građanskom društvu i građanima.

Ugovor bi potom bio predstavljen svim državama članicama na ratifikaciju, dok oni koji to odbiju automatski napuštaju blok, predložio je Schulz u govoru na kongresu u Berlinu koji je okupio oko 600 delegata.

- On je predložio kao ciljnu godinu 2025., stoljeće nakon što je SPD prvi put progovorio o "Sjedinjenim europskim državama". 

Schulz je izjavio da samo jedinstvenija Europa može da se nosi s izazovima poput borbe protiv klimatskih promjena ili bavljenja masovnim migracijama, prisiljavanja internetskih divova poput Googlea i Facebooka da poštuju građanska prava ili sprečavanja velikih kompanija da izbjegavaju poreze.  

- Europa je naše životno osiguranje. To nam je jedina šansa da držimo priključak za drugim velikim regijama u svijetu - kazao je Schulz.

Također je iznio argumentaciju da bi jačanje EU zaustavilo napredovanje nacionalista s krajnje desnice, pozivajući se na pomake koje su ostvarili u Njemačkoj, kao i u Austriji, Danskoj, Finkoj, Francuskoj i Holandiji.

- Ako ne promjenimo kurs, ako ne ojačamo Europu na praktične i konkretne načine, onda će te snage pobijediti - upozorio je on.

Ponovio je da bi eurozona trebala imati veća ulaganja i zajedničkog ministra financija i budžet.

Schulz je izjavio da bi, ukoliko SPD opet završi u vladajućoj koaliciji s Merkel, njemački stav prema Europi trebao da se odmakne od insistiranja na mjerama štednje koje su zagovarali Merkel i njen bivši ministar finansija Wolfgang Schaeuble.

- Bog zna da Europska unija ne može priuštiti sebi još četiri godine njemačke politike prema Europi u stilu  Wolfganga Schaeublea - kazao je on, izazivajući aplauz, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close