Ima mjesta

Ursula von der Leyen: Želimo regiju Zapadnog Balkana u EU

"Poruka je to da je Zapadnom Balkanu mjesto u EU. Želimo ih u Uniji. Mi smo jedna europska obitelj", izjavila je Von der Leyen.
Vijesti / Politika | 06. 10. 2021. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je zemljama zapadnog Balkana da su dio jedne obitelji s EU, javio je Reuters.

Ona je novinarima po dolasku na summit s čelnicima Zapadnog Balkana u Brdu kod Kranja u Sloveniji rekla da EU želi zemlje regiije u svom sastavu.

"Poruka je to da je Zapadnom Balkanu mjesto u EU. Želimo ih u Uniji. Mi smo jedna europska obitelj", izjavila je Von der Leyen.

Istaknula je da EU i zapadni Balkan imaju zajedničku povijest i vrijednosti te da je prilično uvjerena da dijele istu sudbinu, prenosi Srna. 

Lideri EU sastaju se u srijedu na Brdu kod Kranja u Sloveniji kako bi uvjerili šest zemalja zapadnog Balkana da se mogu pridružiti Uniji kada dostignu standarde bloka, objavila je ranije agencija AP.

"Europski lideri potvrdit će privrženost procesu proširenja uopće, ali će napredak biti zasnovan na kredibilnim reformama partnera te poštenim i strogim uvjetima, kao i principu pojedinačnih zasluga", navodi se u nacrtu.

U nacrtu, u koji je AP imao uvid, naglašena je važnost mogućnosti EU da održi i produbi vlastiti razvoj i osiguraju kapacitet za integriranje novih članica.

AP je napomenuo da je malo vjerojatno da će predsjednici i premijeri zemalja EU dati bilo kakav signal u vezi s tim kada bi zemlje Zapadnog Balkana mogle napredovati na europskom putu.

Kopirati
Drag cursor here to close