Cijepljenje

Ured premijera FBiH: Nikšić obmanjuje javnost

''Današnji istup zastupnika Nikšića samo je još jedan pokušaj fabriciranja afera u koje pokušava uvući i premijera i Vladu FBiH'', navodi se u priopćenju za javnost Ureda premijera FBiH.
Vijesti / Politika | 15. 06. 2021. u 21:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razumijemo da pojedinci iz političkih stranaka kojima građani na izborima nisu dali povjerenje da mogu formirati vlast na federalnom nivou imaju potrebu da kritikuju Vladu Federacije i premijera. No, nemaju pravo da salvom neistina zatrpavaju javnost, pri tome vrijeđajući kompletnu Vladu FBiH da je nečasna, da je njihov rad diletantski i kriminaliziran, kao što je danas uradio zastupnik u državnom Parlamentu, Nermin Nikšić, pri tome potpuno zaboravljajući da Vladu FBiH uz SDA čine i SBB i HDZ i NiP i da su sve odluke Vlade o nabavci cjepiva bile jednoglasne i transparentne, ističe se u priopćenju za javnost Ureda premijera FBiH.

Problemi

Kako navode, svjesni velike odgovornosti kad je u pitanju zdravlje građana, Vlada Federacije BiH i njene institucije rade sve što je u njihovoj moći, ali "podsjećamo da cijepljenje za građane nije uspjelo osigurati ni Vijeće ministara BiH, kao i da probleme sa cijepljenjem još uvijek imaju i europske zemlje".

''I to je činjenica koja, nažalost, pokazuje kakva je situacija na svjetskom tržištu, o čemu se posljednjih dana raspravljalo i na sastancima G7 u Londonu odakle su poslate jasne poruke da su cjepiva postala sredstvo politike. Upravo zbog takvog stanja na svjetskom tržištu, uz sva obećanja, čak i garancije koje smo dobijali u proteklom periodu i od proizvođača i od posrednika širom svijeta, nismo uspjeli još uvijek da nabavimo dovoljnu količinu cjepiva, iako Vlada FBiH ima osigurana sredstva i spremna je platiti prvi ugovor koji se ispoštuje. Očito je da je zastupnik Nikšić “dobro“ upoznat s nabavkom cjepiva i ugovorom koji je ispregovarala Vlada KS, ali kako to da onda nije upućen da u cijenu koju je naveo, 9,95 dolara, nisu uopće uračunate cijene transporta (koliko letova će to zahtjevati na relaciji Moskva-Sarajevo i koji je krajnji rok isporuke), zatim cijene carina, poreza, špeditera i skladištenja pod posebnim uvjetima, što značajno povećava iznos naveden u ugovoru prema kome Vlada KS plaća samo dva milijuna KM, a Vlada FBiH sve ostalo. Također, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH su insistirali na preciziranju rokova isporuke prve i druge doze cjepiva kako bi građani na vrijeme bili i ponovo cijepljeni, a ne da budu eksperiment'', priopćeno je iz premijerovog ureda.

Pitaju da li zastupnik Nikšić, ipak, nije dovoljno informisan i zbunjuje javnost i stvara atmosferu nepovjerenja? Ili on odlično sve to zna i svjesno obmanjuje javnost i stvara atmosferu beznađa u BiH, odnosno Federaciji?

Strah

''Stvaranje atmosfere straha, uznemiravanje javnosti i urušavanje povjerenja građana u njihove institucije i Vladu FBiH, a čemu svjedočimo već duže, sigurno neće ubrzati postupak nabavke vakcina, osim što će pojedincima, možda, osigurati poneki politički bod. Pojedincima koji sebi za pravo daju i da optužuju i da presuđuju, uz nepoštivanje i neuvažavanje i izvršne i pravosudne vlasti u BiH. Današnji istup zastupnika Nikšića samo je još jedan pokušaj fabriciranja afera u koje pokušava uvući i premijera i Vladu FBiH'', navodi se u priopćenju za javnost Ureda premijera FBiH.

Podsjetimo, predsjednik SDP-a i zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić iznio je na sjednici informacije koje je, kako kaže, dobio od ''ozbiljnog izvora iz diplomatskih krugova'' u vezi cijepljenja građana FBiH u Srbiji. 

''Prema informacijama koje sam dobio iz relevantnih diplomatskih krugova, Federacija BiH je platila Republici Srbiji za isporuku cjepiva. Naravno, da su iz Rusije upozorene vlasti u Srbiji da smo Ruska Federacija može ugovarati prodaju i isporuku cjepiva trećim državama. To je bio razlog zašto cjepiva nisu bila dostavljena, a naravno da se novac nije mogao vratiti u proračun, pa je pronađeno solomonsko rješenje da se našim građanima omogući navodno besplatno cijepljenje u Republici Srbiji'', ustvrdio je Nikšić. 

Kopirati
Drag cursor here to close