Unatoč zaključcima

Inzko ne namjerava podnositi izvještaje Narodnoj skupštini

''Izvještaji visokog predstavnika objavljeni su na web stranicama Ujedinjenih naroda i OHR-a, te tako dostupni i poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske''.
Vijesti / Politika | 17. 02. 2021. u 20:31 Bljesak.info
Incko nema namjeru da podnosi izvještaj NSRS

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Informaciju i zaključke kojima poziva visokog predstavnika Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da ovom Parlamentu podnese izvještaj o provođenju Dejtonskog sporazuma. Stigao je i odgovor iz ureda Valentina Inzka.

Valentin Incko nema namjeru da podnosi izvještaj Narodnoj skupštini RS. U odgovoru na zahtjev ovog parlamenta, a na upit BHT1, iz OHR-a su kratko i jasno poručili:

''Izvještaji visokog predstavnika objavljeni su na web stranicama Ujedinjenih naroda i OHR-a, te tako dostupni i poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske''.

U Narodnoj skupštini su tijekom rasprave prošle večeri računali s tim da će dobiti negativan odgovor visokog predstavnika. Predlagači iz kluba zastupnika SNSD-a su, međutim, smatrali da je potrebno ovim zahtjevom zauzeti politički stav.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske kazao je kako misli da se svi slažu da im treba takav jedan izvještaj.

''Da li će ga podnijeti ili neće to je sad njegova stvar, ali budite sigurni da će to da se posmatra i u Vijeću sigurnosti i kod nekih naših prijatelja i u samom OHR-u i u stranim veleposlanstvima'', kazao je Višković.

Dok su iz SNSD-a pozivali na jedinstvo i jasnu podršku ovom prijedlogu, opozicija je ukazivala na nedosljednost vladajuće stranke kada je riječ o otporu prema, kako smatraju, neprihvatljivim potezima visokog predstavnika. Posumnjali su i na dogovoreno podizanje tenzija i pozivali da se vodi računa o tome što je nacionalni interes.

''Normalan život, pomirenje, da prestanu ratovi i sukobi, a ne da se puni rezervoar želje za mržnjom i osvetom svakih 30-50 godina. Koliko sam vam puta rekao ne provocirajte strance. Šta uđu, vi kažete idete na referedum, jesam li vam fino rekao, uđu tenkovi NATO-a kažu idi Vukanoviću kući'', istaknuo je Nejboša Vukanović, zastupnik Kluda SDS-a u NSRS.

Srđan Mazalica, zamjenik šefa Kluba zastupnika SNSD-a u NSRS istaknuo je: 

''Vi bježite od tog stava i vi niste u stanju da uradite nešto krajnje jednostavno. Da kažete, da, mi smo za to da Valentin Inzko podnese izvještaj. Recite da jeste za to i glasajte za zaključke.''

''Taj isti Inzko je godinama bio na svim važnim događajima koje je organizovao SNSD. Taj isti Incko je bio na vašim privatnim zabavama, na privatno obilježavanju krsne slave vašeg predsjednika stranke. Zašto na nekom od tih događaja niste dogovorili da dođe ovdje i podnese izvještaj'', poručio je Igor Crnadak, zastupnik PDP-a u NSRS.

Dokument Narodne skupštine je nešto opreznije upakiran nastavak netrpeljivosti pojedinih političkih aktera iz RS prema visokom predstavniku koji neće imati efekta, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

''Isto tako reflektuje vrlo jasan politički stav iz RS u odnosu prema prošlosti i prema ratnim zločinima tako da su to dva politička stajališta koja se iskazuju kroz ovu inicijativu u Narodnoj skupštini''., ističe Topić.

Ono što se promijenilo, smatra Topićeva, je definirana nulta tolerancija međunarodne zajednice prema podršci političkih lidera i visokopozicionirairanih pojedinaca optuženima ili osuđenima za ratne zločine.

Kopirati
Drag cursor here to close