Treba raditi

Upravni odbor PIC- a: Lideri u BiH moraju pokazati napredak

Upravni odbor pozvao je na jačanje regionalne suradnju na putu BiH k Europskoj uniji.
Vijesti / Politika | 08. 12. 2017. u 19:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio je da je na zasjedanju političkih direktora iz zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) fokus bio na razmatranju izbornih pitanja, vladavini prava, te procesu reformi i EU integracija.

''Nadam se usvajanju zakona o trošarinama i da će doći do napretka u popunjavanju Upitnika Europske komisije. Imamo oko 500 pitanja, koja su najteža i koja su se ostavila za malo kasnije'', istakao je Inzko ocijenivši da navedene aktivnosti dobro obavljaju nadležne osobe u svim ministarstvima.

Upravni odbor pozvao je na jačanje regionalne suradnju na putu BiH k Europskoj uniji.

Također, Inzko je konstirao da su na državnom i federalnom nivou i dalje prisutni problemi odnosno nazadovanja zbog političkih neslaganja.

U tom smislu, Upravni odbor je poručio da lideri u BiH trebaju rješavati neslaganja putem dijaloga, te izbjegavati osporavanje Daytona i tako doprinijeti političkoj stabilnosti.

''Politički lideri moraju imati hrabrosti, volje i spremnosti za postizanje napretka. Zainteresirani smo da imamo izbore i implementaciju izbornih rezultata i zbog toga je potrebno da se dogovori izborna reforma. Ovo je jedan veoma težak zadatak za političke snage u BiH, ali nije nemoguć. Mislim da vlasti imaju dovoljno vremena da poduzmu neophodne korake da omoguće da se cijeli proces odvija bez ikakvih kašnjenja. Do izbora važno je nastaviti raditi na reformama'', rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika Dennis Hearne.

Na zajedanju Upravnog odbora PIC-a, ističe, predstavljeno je dokle se došlo u borbi protiv korupcije, te sugeriše da treba raditi na smanjenju koruptivnih djela.

U oblasti obrazovanja, ukazao je Inzko, treba naći dugotrajna rješenja za probleme, između ostalih, dvije škole pod jednim krovom, te način da učenici imaju pravo koristiti jezik koji žele.

''BiH je jedinstvena država koja je dosta decentralizirana a mi iz međunarodne zajednice želimo da bude funkcionalnija. Vanjska politika i članstvo u međunarodnim institucijama predstavljaju isključivu nadležnost državnih institucija i to je nešto što proizilazi iz originalnog Daytona kada je u pitanju nadležnost BiH'', rekao je Inzko.

Kada je u pitanju zatvaranje Ureda OHR-a dodao je da 'nije viđen napredak da bi se Ured zatvorio'.

Zajedanje političkih direktora iz zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) održano je 7. i 8. prosinca u Sarajevu kako bi se razmotrilo trenutno stanje u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close