Računali na to

Unatoč upozorenjima iz Amerike, Kosovo ne namjerava ukinuti carine

''Kada smo uveli carinu, uzeli smo u obzir da će biti opomena i sugestija od naših međunarodnih partnera, ali smatram da smo sad za sad odlučni u tome da odluka ostane na snazi'', poruičeno je s Kosova
Vijesti / Politika | 28. 11. 2018. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Kosova odlučna je da zadrži odluku o carini od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, i pored zahtjeva SAD-a o ukidanju te odluke, rekao je ekonomski savjetnik kosovskog premijera Haki Šatri.

On je za Radio slobodna Europa rekao da se ocjena međunarodnih partnera poštuje, ali dodaje da je nemoguće ukloniti carinu u okolnostima kakve su sada, piše FoNet.

"Kada smo uveli carinu, uzeli smo u obzir da će biti opomena i sugestija od naših međunarodnih partnera, ali smatram da smo sad za sad odlučni u tome da odluka ostane na snazi dok se ne promjeni ponašanje Srbije. Te odluke su u zaštiti naše zemlje od štetnog djelovanja Srbije naspram naše države", rekao je Šatri.

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je kosovske vlasti da ukinu carine za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, priopćio je State Department.

Nakon sastanka sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem u ponedjeljak u Wshingtonu, Pompeo je pozvao Kosovo da surađuje sa Srbijom kako bi se izbjegle provokacije i smirile tenzije.

Kopirati
Drag cursor here to close