Plakalo

Ulazak Hrvatske u Shengen nema značajne implikacije na BiH

To ne bi trebalo izazvati toliko velike gužve na granicama, ali bit će potrebno navići se na novonastalu situaciju gdje je Hrvatska članica Shengen zone.
Vijesti / Politika | 24. 10. 2019. u 08:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija objavila je da Republika Hrvatska ispunjava sve tehničke kriterije za ulazak u schengenski prostor, ali to neće imati značajne implikacije na Bosnu i Hercegovinu, ocijenio je u razgovoru za Fenu glavni tajnik Europskog pokreta u BiH Haris Plakalo.

Kako je potvrdio, Hrvatska, otkako je postala članicom Europske unije, očekuje da pristupi Shengenu, a to nije ništa drugo nego stroži pristup kontroli granice Europske unije, ali BiH je i u proteklom razdoblju od organa Hrvatske imala kontrole koje nisu bile jednostavne.

''To su bili kompleksni procesi, ali sada se može očekivati dodatni podstrek za sigurnost granice kada je u pitanju Hrvatska što je i rečeno da Hrvatska mora poboljšati sigurnost granice s BiH'', dodao je Plakalo.

Međutim, to ne bi trebalo izazvati toliko velike gužve na granicama, ali bit će potrebno navići se na novonastalu situaciju gdje je Hrvatska članica Shengen zone.

Video: Plakalo: Ulazak Hrvatske u Shengen nema značajne implikacije na BiH

No kada je u pitanju generalno sigurnost Europske unije u sljedećem razdoblju može se očekivati i oživljavanje sustava ETIAS (Europski sustav za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju).

U pitanju su formulari koje će građani BiH ispuniti u određenom roku prije nego što krenu na put u zemlje Europske unije, a u roku od nekoliko minuta dobili bi notifikaciju da li je njihov zahtjev prihvaćen ili nije.

''Razlozi mogu biti razni od onih koji predstavljaju sigurnosnu prijetnju po EU ili neki drugi razlozi'', pojasnio je.

Govoreći o sve većem prilivu migranata, podvukao je da postoji mogućnost da će biti određenih dodatnih sigurnosnih promjena, ali ne očekuje da to budu neke drastične mjere koje bi stvarale velike gužve na granicama.

Mišljenja je da će Republika Hrvatska samo poboljšati sigurnosne sustavena granici poput ljudskih, tehničkih ili softverskih kapaciteta.

Europska komisija ocijenila je da je Hrvatska poduzela potrebne mjere kako bi osigurala ispunjavanje potrebnih uvjeta za potpunu primjenu shengenskih pravila i standarda.

 

Kopirati
Drag cursor here to close