Ikona

Ukrajina traži istragu!

Kirilič je izjavio kako sporna ikona predstavlja kulturnu vrijednost Ukrajine od državnog značaja.
Vijesti / Politika | 26. 01. 2021. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu Vasilij Kirilič zatražio je u utorak da ovlaštena tijela vlasti u BiH preuzmu ikonu, ranije poklonjenu ruskom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu, te da se provede zajednička istraga o njenom podrijetlu i konačno razjasni ta afera, prenosi Hina.

Kirilič, koji BiH nerezidentno pokriva iz Zagreba, doputovao je u Sarajevo kako bi se sastao s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i glavnom tužiteljicom Tužiteljstva BiH Gordanom Tadić te je zatražio da zajednički međuvladin stručni tim utvrdi podrijetlo ikone.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH priopćilo je kako je ukrajinski veleposlanik ministricu Turković izvijestio da njegova zemlja nikada nije dala dopuštenje za izvoz ikone kakvu je predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik u prosincu prošle godine poklonio Lavrovu, koji ju je po izbijanju afere vratio.

Kirilič je izjavio kako sporna ikona predstavlja kulturnu vrijednost Ukrajine od državnog značaja.

Veleposlanik zahtijeva da ikonu preuzmu ovlaštena tijela vlasti u BiH te traži da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata koji, bi zajedno s ekspertima iz BiH, utvrdili sve okolnosti vezane za ikonu, navodi se u priopćenju nakon sastanka Tuković i ukrajinskog veleposlanika.

Kirilič se istim povodom sastao i s glavnom tužiteljicom Tadić, jer je Tužiteljstvo BiH ranije otvorilo istragu o okolnostima pod kojima je ikona, poklonjena Lavrovu, dospjela u BiH.

Ikona na poleđini ima pečat u vosku koji dokazuje da je 20-ih godina prošlog stoljeća registrirana u Ukrajini kao umjetnina.

Kako je ona dospjela u BiH nikada nije razjašnjeno, a zbog sumnjivih okolnosti koje su s tim povezane ruski ministar Lavrov vratio ju je veleposlanstvu BiH u Moskvi.

Veleposlanik BiH u Rusiji Željko Samardžija potom ju je osobno donio u Sarajevo, ali ju je odmah predao Dodikovim suradnicima te ikonu od tada nitko nije vidio. Ona je navodno pohranjena u jednom sefu u Istočnom Sarajevu.

Dodik je nakon toga ponudio pojašnjenje kako mu je ikonu poklonila osoba "čije ime ne zna" najavivši kako će stoga spornu umjetninu tom nepoznatom darovatelju i vratiti te od njega zatražiti da pojasni kako ju je dobio. Kako će vratiti ikonu nekome čije ime ne zna, Dodik nije pojasnio, piše Hina.

Stradali pilot

Na sastanku je razgovarano i o slučaju bh. pilota Samira Beganovića iz Cazina, koji je poginuo 1. kolovoza 1994. godine u predjelu Plitvičkih jezera kada je oboren ukrajinski avion.

Ministrica je kazala da je BiH izuzetno zainteresirana da se pronađu posmrtni ostaci Beganovića koji se, prema posljednjim informacijama, nalaze u Ukrajini.

Veleposlanik Kirilič je kazao da je već obavljen razgovor u nadležnom ministarstvu u Ukrajini, te da postoji odbor koji radi na ovom pitanju. Naglasio je da proces otežava činjenica da se događaj desio prije više od 25 godina, kažu iz MVP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close