Pravaška provenijencija

Ujedinili se HSP BiH i HSP Herceg-Bosne

Proces ujedinjenja i osnaživanja HSP BiH nastavit će se i u buduće, kazao je Primorac,
Vijesti / Politika | 22. 12. 2018. u 14:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HSP-a BiH Stanko Primorac i dopredsjednik HSP-a Herceg-Bosne Ivan Tokić potpisali su u Mostaru protokol o ujedinjenu te dvije političke stranke.

Primorac je na konferenciji za novinare kazao kako je nakon današnjeg potpisa HSP BiH zauzeo čelnu poziciju među strankama pravaške provenijencije u BiH.

Proces ujedinjenja i osnaživanja HSP BiH nastavit će se i u buduće, kazao je Primorac, dodavši kako su taj proces podržali predstavnici Hrvatske nezavisne liste Hercegbosanske županije i Čapljinske nezavisne liste.

Foto: Bljesak.info / Sa Sjednice

HSP BiH nastavit će djelovati unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, ali će, kako je kazao Primorac, voditi samostalnu politiku koja se razlikuje i od politike HDZ-a BiH i od politike drugih stranaka koje nemaju hrvatski predznak.

Primorac je ustvrdio kako HNS BiH najviše politički koristi HDZ-u BiH kao najjačoj hrvatskoj stranci u BiH, no dodao je kako i hrvatski narod ima velike koristi od HNS-a BiH, jer je to praktično jedini mehanizam kroz koji se Hrvat mogu boriti za svoju ravnopravnost unutar BiH.

''Ono što bošnjačka politika radi hrvatskom narodu u BiH, na neki način to HDZ BiH radi strankama unutar HNS-a. Majoriziraju nas na ovaj način, pa se može reći da je to učinkovit alat jedne stranke'', istaknuo je Primorac.

On je pozvao predstavnike bošnjačke politike da omoguće Hrvatima pravni okvir u kojem će se HSP BiH i druge hrvatske političke opcije moći natjecati s HDZ-om BiH.

Foto: Bljesak.info / Sa Sjednice

Današnjem sastanku nazočili su i predstavnici HSP-a i HSP-a dr. Ante Stračević iz Republike Hrvatske koji su na taj način pružili potporu procesu ujedinjenja pravaških stranaka.

Predsjednik HSP-a i gradonačelnik Gospića Karlo Starčević ustvrdio je kako pravaši, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini, unutar hrvatskog biračkog tijela imaju potporu između 22 i 25 posto glasača, ali su zbog raznoraznih manipulacija i razjedinjenja dovedeni na margine političkog života.

Starčević je istaknuo kako je vladajuća hrvatska politička opcija i u Hrvatskoj i u BiH kontaminirana te da je krajnje vrijeme da se pravaši distanciraju od te i takve politike.

''Ne budemo li se distancirali od te hrvatske opcije, utopit ćemo se u prosječnosti i neće nas biti. Nije ni toliko problem što neće biti nas pravaša, ali neće biti ni Hrvata, jer mi smo danas ugroženiji gotovo nego ikada u povijesti'', poručio je Starčević.

Kopirati
Drag cursor here to close