Disciplinska tužba brzo povučena

Razmotrit će se mogućnost podnošenja žalbe na odluku o Tegeltiji

Protiv ove odluke može se izjaviti žalba Drugostupanjskoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH u roku od 8 dana od dana prijema odluke.
Vijesti / Politika | 05. 06. 2019. u 19:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured disciplinskog tužitelja će razmotriti mogućnost podnošenja žalbe u roku koji je propisan Poslovnikom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine, i naveden u pouci o pravnom lijeku u odluci Prvostupanjske disciplinske komisije, rečeno je za N1 na upit o slučaju predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Podsjetimo, Disciplinska komisija VSTS-a odbacila je disciplinsku tužbu i zahtjev za suspenziju Milana Tegeltije, predsjednika te institucije Milana Tegeltije. Komisija je odbacila oba zahtjeva kao nedopuštena.

Tužbu je ranije podnio Ured disciplinskog tužitelja VSTS-a protiv Milana Tegeltije zbog disciplinskog prekršaja propisanog Zakonom o VSTS-u "bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet sudstva".

Udaljavanje s dužnosti

Ured disciplinskog tužitelja zatražio je i da Tegeltija bude udaljen s dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

Protiv ove odluke može se izjaviti žalba Drugostupanjskoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH u roku od 8 dana od dana prijema odluke., navodi se u priopćenju.

Brzo povučena tužba

Florian Bieber, stručnjak za Balkan, komentirajući aferu "Tegeltija" za N1 je kazao da mu je čudno da je jako brzo povučena disciplinska tužba - pogotovo kada se uzme u obzir da svi procesi u BiH traju jako dugo.

"Ne znam sve detalje slučaja, ali odluke su čudne pogotovo ako se tumače u okviru izvještaja Europske komisije, gdje se kritično gleda na stanje u BiH. Izvještaj konstira da politika ima utjecaj na sudstvo, zdravstvo, obrazovanje. Odbacivanje tužbe, tako brzo, a ostali procesi traju dugo - sumnjivo je i iznenađuje u kontekstu spornih procesa u BiH. Da se nešto brzo tako riješi je pomalo neočekivano", kazao je za N1 u javljanju iz Graza.

Kopirati
Drag cursor here to close