Potvrđeni rezultati

U zadnji tren spriječena sabotaža izbora?!

Nakon ovoga počinju teći rokovi za sazivanje sjednica novoizabranih saziva zakonodavnih tijela BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i županija.
Vijesti / Politika | 06. 11. 2018. u 15:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH u zadnji je tren spriječilo sabotažu izbora, a članovi povjerenstva izloženi su neprestanim pritiscima i prijetnjama zbog odluke oko popunjavanja Doma naroda i odluke o primjeni popisa iz 2013. godine, potvrdio je predsjednik SIP-a Branko Petrić na konferenciji za medije na kojoj su potvrđeni rezultati izbora održanih 7. listopada.

''Dan ili dva pred izbore došlo je do pokušaja sabotiranja izbora povlačenjem jednog broja članova gradskih i općinskih izbornih povjerenstava, ali je velikim naporom prevladana ova situacija'', rekao je Petrić.

Dodao je kako SIP analizira ovu situaciju i da će o rezultatima obavijestiti javnost.

''Svjedoci smo linča koji se provodi putem medija'', rekao je Petrić i dodao da to u SIP-u smatraju pokušajem prijetnji i utjecaja na neovisnost Povjerenstva.

Petrić izjavio je kako će po jedan nedostajući mandat za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Zastupnički dom Parlamentarna FBiH biti dodijeljeni do održavanja konstitutivnih sjednica.

Naveo je da je u zakonom predviđenom roku primljen veliki broj zahtjeva za brojanje po svim razinama.

''Uspjeli smo ih iskombinirati u 84 predmeta, neke prihvatili, a većinu smo kao neopravdane odbili'', podsjetio je Petrić, ističući da je Sud BiH, razmatrajući 17 odluka SIP-a, potvrdio sve odluke.

Prema njegovim riječima, veliki broj zahtjeva za ponovljeno brojanje podnijele su neovlaštene osobe.

Dodao je i kako je bilo i zahtjeva za poništavanje izbora, ali odluku o tome može donijeti samo SIP.

Kada je riječ o ponovljenom brojanju na oko 1.000 biračkih mjesta, on kaže da nije bilo značajnijih izmjena izbornih rezultata, osim tamo gdje su razlike bile neznatne i tamo gdje je bilo manipulacija.

Petrić je objasnio da je najčešće riječ o manipulacijama u okviru kandidatske liste iste političke stranke, što je rađeno putem biračkih odbora.

Dodao je kako su registrirane nepravilnosti na izborima procesnog karaktera i da nisu mogle utjecati na rezultate izbora ili biti razlog za ponovljeno brojanje.

Nakon ovoga počinju teći rokovi za sazivanje sjednica novoizabranih saziva zakonodavnih tijela BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i županija.

Kao što je od ranije poznato, prema potvrđenim rezultatima izbora, tročlano Predsjedništvo u sljedeće četiri godine činit će Milorad Dodik, Šefik DŽaferović i Željko Komšić.

Za predsjednika Republike Srpske izabrana je Željka Cvijanović, a potpredsjednike Ramiz Salkić i Josip Jerković.

Na Općim izborima birana su 42 zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, 83 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te 98 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, kao i zastupnici u 10 kantonalnih skupština.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close