NATO osudio

U UN-u potpisan sporazum o zabrani nuklearnog oružja

Vijesti / Politika | 20. 09. 2017. u 14:47 D.L.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici desetak zemalja u srijedu su potpisali sporazum o zabrani nuklearnog oružja, usred tenzija zbog sjevernokorejskih nuklearnih i balističkih testova, iako su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i drugi bojkotirali ovo godišnje okupljanje svjetskih vođa u UN-u.

Sporazum o zabrani nuklearnog oružja će stupiti na snagu 90 dana nakon što ga ratificira 50 zemalja, izvještava Reuters.

''Trenutačno postoji oko 15.000 komada nuklearnog oružja. Mi ne možemo dopustiti da ovo apokaliptično oružje ugrožava naš svijet i budućnost naše djece'', rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres dok je otvarao ceremoniju potpisivanja sporazuma.

Sporazum o zabrani nuklearnog oružja u srpnju je odobrilo više od 120 zemalja uz snažno protivljenje zemalja koje imaju nuklearno oružje i koje su bojkotirale pregovore.

Među devet zemalja za koje se vjeruje da posjeduju nuklearno oružje su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska.

NATO osudio UN-ov sporazum kojim se zabranjuje atomsko oružje

NATO, među čijim je članicama nekoliko najsnažnijih nuklearnih sila, zažalio je zbog usvajanja sporazuma u Ujedinjenim narodima kojim se zabranjuje atomsko oružje, uz napomenu da se takvim dokumentom pokazuju neupućenost i neznanje kada je posrijedi složenost brojnih prijetnja svjetskoj sigurnosti.

Sporazum je izglasan 7. srpnja u New Yorku sa 122 glasa za. Protiv njega su se izjasnile Nizozemska (članica NATO-a), a još je jedna država bila suzdržana.

"Sporazum ne obuhvaća nijednu državu koja posjeduje nuklearno oružje"

"Pokazuje se neupućenost kada je posrijedi svjetska sigurnost, koja je sve kompleksnija", ocijenili su predstavnici 29 zemalja NATO-a u zajedničkom priopćenju objavljenom u srijedu.

"U trenutku kada bi svijet trebao biti ujedinjen s obzirom na sve veće opasnosti, osobito s obzirom na ogromnu prijetnju koju predstavlja sjevernokorejski nuklearni program, ovim se sporazumom ne vodi računa o vrlo hitnim pitanjima sigurnosti", stoji u priopćenju objavljenom u trenutku kada u New Yorku zasjeda Opća skupština UN-a.

"Tražiti zabranu nuklearnog oružja jednim sporazumom kojim neće biti obuhvaćena nijedna država koja posjeduje takvo oružje, neučinkovito je i neće rezultirati smanjenjem nuklearnog arsenala, neće ojačati sigurnost nijedne države, kao ni pridonijeti miru i međunarodnoj stabilnosti", upozorava NATO.

"Dok bude nuklearnog oružja, NATO će biti nuklearni savez"

Sjevernoatlantski savez strahuje da bi moglo doći do "podjela i razmirica u trenutku u kojem je jedinstven pristup problemu širenja nuklearnog oružja i pitanjima sigurnosti potrebniji nego ikada dosad."

Za zagovornike dokumenta, među kojima su Austrija, Brazil, Meksiko, Južnoafrička Republika i Novi Zeland, sporazum ima povijesno značenje.

No, zemlje koje raspolažu atomskim oružjem bojkotirale su pregovore, procijenivši da oni neće imati nikakav utjecaj na smanjenje trenutačnih svjetskih zaliha od oko 15 000 nuklearnih bojnih glava.

Dokument odbija poduprijeti 29 članica NATO-a. Savez podsjeća da su države članice "znatno smanjile količinu nuklearnog oružja u Europi" po završetku Hladnoga rata. "Temeljna svrha posjedovanja nuklearnog oružja je očuvanje mira i odvraćanje bilo kakve agresije", stoji u priopćenju organizacije koja okuplja najveće zapadne sile.

"Sve dok bude nuklearnog oružja, NATO će biti nuklearni savez", stoji u priopćenju NATO saveza.

Kopirati
Drag cursor here to close