Svečana sjednica Skupštine ŽZH

U Širokom Brijegu će se obilježiti Dan ŽZH i Dan HZ Herceg-Bosne

Proslavu Dana ŽZH i Dana Hrvatske zajednice Herceg-Bosne organizira Vlada Županije Zapadnohercegovačke.
Vijesti / Politika | 13. 11. 2018. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan Županije Zapadnohercegovačke i Dan Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, koji se obilježavaju 18. studenog, svečano će biti proslavljeni u srijedu, 14. studenoga, u Širokom Brijegu.

Proslavu organizira Vlada Županije Zapadnohercegovačke, a program će početi spomenutog dana u 11:00 sati polaganjem vijenaca i molitvom na Trgu širokobrijeških žrtava.

U 11:15 sati u kinu Borak u Širokom Brijegu održat će se svečana sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Program proslave Dana ŽZH i HZ Herceg-Bosne bit će okončan domjenkom za uzvanike u hotelu ''Park'' u 12:30 sati, potvrđeno je iz Ureda predsjednika Vlade ŽZH.

Podsjećamo, Dan Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i Dan Županije Zapadnohercegovačke obilježava se 18. studenog. Upravo je tog datuma 1991. godine utemeljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna kao politička, kulturna, gospodarska i područna cjelina Hrvata u BiH. 

Utemeljilo ju je hrvatsko političko vodstvo reagirajući na srpsku agresiju u Hrvatskoj i BiH, da bi se u kolovozu 1993. godine, slijedeći Owen - Stoltenbergov plan mirovni plan, preoblikovala u Republiku.

Što se tiče Županije Zapadnohercegovačke, ona je utemeljena 12. lipnja 1996. godine te ju čine Grad Široki Brijeg (sjedište) i općine Grude, Ljubuški i Posušje. Županija prostorno zauzima 1.362.2 km2 . Kroz ŽZH protječu tri rijeke: Lištica, Trebižat i Ričina, a krasi ju i Blidinjsko jezero. Najviši planinski vrh je Pločno na Čvrsnici (2.228 m/nv). 

Također, 18. studenog obilježava se i Dan Općine Grude.

Kopirati
Drag cursor here to close