Odbačen izvještaj

U NSRS bez glasova Bošnjaka odbačen izvještaj Komisije za Srebrenicu 

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) jednoglasno su usvojili zaključke kojima odbacuju izvještaj Komisije za Srebrenicu.
Vijesti / Politika | 14. 08. 2018. u 17:12 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) iz stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu jednoglasno su usvojili zaključke kojima odbacuju izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004.godine te traže od Vlade RS-a da ga povuče i stavi izvan snage. 

U zaključcima, koje nisu podržali zastupnici Koalicije “Domovina”, navodi se da parlament RS-a smatra da Vlada RS-a treba formirati neovisne međunarode komisije, koje bi na objektivan i nepristran način utvrdile stradanja Srba na području srebreničke regije od 1992. do 1995.godine, kao i u Sarajevu od 1991. do 1995.godine. 

Rok za rad obje neovisne međunarodne komisije ne trabe biti duži od jedne godine. 

Zastupnici SNSD-a, SDS-a, DNS-a, PDP-a, SP-a, NDP-a, SDS-K i SNS su prihvatili i zaključak da izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. srpnja 1995. godine, usvojen prije 14 godina, odbacuju, jer “nije u skladu sa opredjeljenjem institucija RS o objektivnom i istinitom tumačenju navedenih događaja i jačanju međusobnog povjerenja u Bosni i Hercegovini i regionu”. 

Nova komisija će, dodaje se između ostalog u usvojenim zaključcima, sve dijelove izvještaja ranije komisije, a koji su u međuvremenu nesporno dokazani i dokumentovani kao točni, uključiti u sadržaj svog izvještaja. 

Šefovi stranaka sa srpskim predznakom su isticali tijekom rasprave da se ratni događaji u srebreničkoj regiji ne mogu promatrati bez istine o srpskim žrtvama, dok su iz Koalicije “Domovina” ponovili da se u Srebrenici dogodio genocid te da su to potvrdili i domaći i međunarodni sudovi. 

Usvajanjem zaključaka okonačno je posebno zasjedanje Narodne skupštine RS-a, koje je inicirao entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close