Polupraznik

Dan državnosti koji se ne slavi

Dan državnosti u Bosni i Hercegovini ne slavi se svugdje jednako, a Bosna i Hercegovina još jednom pokazuje kako ova zemlja nije načisto sa samom sobom.
Vijesti / Politika | 25. 11. 2019. u 09:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) obrazovano je na današnji dan, 25. studenog 1943. godine u Mrkonjić-Gradu. Na zasjedanju su izabrana 172 vijećnika iz svih srezova BiH.

Istovremeno je konstituirano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, sa dr. Vojislavom Kecmanovićem, liječnikom iz Bijeljine, kao predsjednikom.

U rezoluciji, koja je glavni dokument, između ostalog ističe se da narodi BiH kroz svoje jedino političko predstavništvo, ZAVNOBiH, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata

Na drugom zasjedanju u Sanskom Mostu, od 30. lipnja do 2. srpnja 1944. godine, ZAVNOBiH se konstituira u vrhovno zakonodavno i izvršno narodno predstavničko tijelo, u najviši organ državne vlasti Bosne i Hercegovine, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji.

Ovom, kao i nizom drugih odluka, "BiH je ostvarila vijekovne težnje svojih naroda da ujedinjenjem u svojoj državnoj zajednici, oslobođeni prevlasti i tutorstva drugih država, obezbijede svoj slobodan razvitak".

Time je BiH obnovila svoju državnost po prvi put nakon pada srednjovjekovne bosanske države 1463. godine, odnosno nakon tačno 480 godina.

No, Dan državnosti u Bosni i Hercegovini ne slavi se svugdje jednako, a Bosna i Hercegovina još jednom pokazuje kako ova zemlja nije načisto sa samom sobom

Video: U Mrkonjić-Gradu je 25. novembra 1943. obnovljena državnost BiH
Kopirati
Drag cursor here to close