Šeš-beš

U Mostaru zatišje uoči nastavka sjednice Gradskog vijeća

"Bez Kluba Hrvata, odnosno bez Kluba vijećnika iz HDZ-a ni jedna odluka se neće moći donijeti", kazao je Ivan Zelenika, predsjednik GV Mostara (HDZ BiH).
Vijesti / Politika | 14. 02. 2021. u 21:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru se s nestrpljenjem očekuje ponedjeljak i nastavak sjednice Gradskoga vijeća, ponajprije zbog prijedloga SDP-a o modelu rotirajućeg gradonačelnika.

Za SDP-a, iz čijeg je tabora i došao prijedlog o rotirajućem gradonačelniku, poželjna je šira koalicija, pa i ona u kojoj bi bio HDZ BiH.

Prestala bi priča o dominaciji ili majorizaciji, a počelo bi se konkretno raditi.

"Ako netko ne želi ući u taj naš prijedlog ne možemo ga tjerati, ali ako dogovorimo s drugim strankama, ja sam za to da ostane otvoreno i da u svakom trenutku i HDZ može ući u taj sporazum i imati trećinu mandata", objašnjava za FTV Arman Zalihić, vijećnik SDP-a u GV Mostara.

Predstavnici Kluba Hrvata u Gradskom vijeću Mostara neutemeljenim i neozbiljnim ocijenili su prijedlog BH blok da se uvede institut "rotirajućeg gradonačelnika".

Nakon prekida sjednice Gradskog vijeća na kojoj se trebao birati mostarski gradonačelnik predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slaven Zeljko podsjetio je da se o mogućnosti rotacije čelnog čovjeka Grada Mostara razgovaralo prilikom definiranja "mostarskog sporazuma", međutim tada je zaključeno kako je ta opcija "neprovediva i nelogična" jer bi se trebao mijenjati čitav niz akata, među kojima Statut Grada Mostara i Izborni zakon BiH.

"Vijeće Europe je reklo da se izbori moraju provesti onako kako su započeti. U izbornom zakonu nema rotacije. Moramo završiti ovaj proces bez obzira što je netko možda sinoć sanjao da bi se trebao rotirati ili neku drugu ideju", izjavio je Zeljko.

Dodao je kako se nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostar mora odvijati po definiranoj proceduri, odnosno da se u nastavku sjednice mora održati drugi krug izbora za mostarskog gradonačelnika.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Mostara Ivan Zelenika (HDZ BiH) događanja nazvao je "cirkusom i igrokazom u režiji BH bloka i vjerojatno Koalicije za Mostar".

Po njegovim riječima, za prijedlog BH bloka doznao je iz medija, dodavši kako prijedlog rotiranja na čelu Mostara nema utemeljenja ni u čemu.

"Bez Kluba Hrvata, odnosno bez Kluba vijećnika iz HDZ-a ni jedna odluka se neće moći donijeti", kazao je Ivan Zelenika, predsjednik GV Mostara (HDZ BiH).

Na sjednici Gradskog vijeća Mostara u petak trebao se održati drugi i po potrebi treći krug izbora za gradonačelnika, a 35 vijećnika trebalo se odlučiti između kandidata Marija Kordića (HDZ BiH) i Zlatka Guzina (Koalicija za Mostar).

U drugom krugu za izbor gradonačelnika potreban je dvotrećinska većina, dok je u posljednjem krugu izbora dovoljna potpora većine nazočnih vijećnika.

U slučaju izjednačenog rezultata u trećem krugu gradonačelnik bi postao mlađi kandidat.

Podsjetimo, nakon posljednjih lokalnih izbora održanih 20. prosinca prošle godine u Gradskom vijeću Mostara HDZ BiH ima 13 vijećnika, bošnjačka Koalicija za Mostar 11, a Bh. blok kojega čine SDP BiH i Naša stranka šest mandata.

Tri vijećnika osvojila je Hrvatska republikanska stranka, te po jedan Srpska lista ostajte ovdje i Prva mostarska partija.

Prošlogodišnji izbori za lokalna tijela vlasti u Mostaru održani su nakon punih 12 godina, a grad nije imao Gradsko vijeće punih osam godina.

Ustavni sud BiH je 2010. osporio odredbe Izbornoga zakona BiH koje se tiču grada Mostara, a koje je nametnula međunarodna uprava, zbog čega se nisu mogli raspisati izbori za Gradsko vijeće Mostara.

Dogovorom vodeće hrvatske i bošnjačke stranke HDZ-a BiH i SDA sredinom prošle godine taj je proces deblokiran, te su u Parlamentu BiH usvojene izmjene izbornih propisa čime se omogućilo održavanje lokalnih izbora u tome gradu.

Kopirati
Drag cursor here to close