Došao i Plenković

Pratite uživo XIII. izborni i izvještajni Sabor HDZ BiH

Vijesti / Politika | 27. 04. 2019. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kojeg je Predsjedništvo stranke jednoglasno podržalo za predsjednika HDZ-a BiH i u idućem mandatu, poručio je u subotu u Mostaru kako će se te stranka i dalje zalagati za jednakopravnost svih konstruktivnih naroda u BiH, sprječavanje bilo kakve "neodgovorne politike koje smo imali u pretekom razdoblju i koja je stvorila nepovjerenje među tri naroda u BiH" te europsku perspektivu zemlje.

Dodao je kako će s današnjeg izbornog i izvještajnog Sabora HDZ-a BiH ta stranka svim prijateljima u BiH pokazati pruženu ruku zajedništva.

- Pred nama je puno iskušenja, izazova i zadatka, no uvjeren sam da imamo snažno stranačko vodstvo koje će se i danas ponovno izabrati i koje će moći odgovoriti na te izazove – kazao je Čović u izjavi za medije uoči održavanja spomenutog sabora.   

Po njegovom mišljenju, najveći izazovi pred strankom su ostvarivanje potpune jednakopravnost Hrvata u BiH i stvaranje funkcionalne i europske zemlje.

Napomenuo je i kako europska perspektiva zemlje za HDZ BiH nema alternativu.  

Istovremeno je izrazio zadovoljstvo što na današnjem Saboru prisustvuje i predsjednik HDZ-a RH i hrvatski premijer Andrej Plenković, zbog čijeg je utjecaja, kao i utjecaja Hrvatske, kako je kazao, BiH uspjela predati zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

Foto : Bljesak.info / Prije početka sabora položeni su vijenci ispred spomenika hrvatskim braniteljima
Foto : Bljesak.info / XIII. izborni i izvještajni Sabor Hrvatske demokratske zajednice BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković naglasio je da je sa stranačkim izaslanstvom došao na Sabor kako bi pružio snažnu potporu sestrinskoj stranci s kojom sustavno surađuje i koju podupire u ciljevima i vrijednostima koje zastupa.

-  Posebno je važno da podržimo europsku orijentaciju cijele BiH. Znamo da HDZ BiH u tome ima prominentnu ulogu i da je Čović, u vremenu kada je obnašao dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, podnio je zahtjev za članstvo BiH u EU – kazao je Plenković.

Ponovio je još jednom da Hrvatska snažno podupire europski put BiH i da će to činiti i dalje.

Ocijenio je kako to dokazuje i lista HDZ-a za Europski parlament na kojoj se nalazi i Željana Zovko.  

- Mislim da se Željana Zovko koja je naslijedila mandat koji sam ja imao u Europskom parlamentu pokazala sjajnom i za interese i Hrvatske i BiH, a osobito za jednakopravnost svih konstitutivnih naroda u BiH - kazao je Plenković.

Ustvrdio je kako je poruka cijeloj BiH poruka prijateljstva i europske perspektive zemlje i da na tom tragu očekuje da se novo vodstvo HDZ-a BiH nastavi zalagati upravo za te vrijednosti i europski smjer zemlje.

Na XIII. izbornom i izvještajnom Saboru HDZ-a BiH, koji se održava u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače,  oko 600 izaslanika birat će novo vodstvo stranke na mandat od četiri godine.

Izaslanici će tako birati predsjednika HDZ-a BiH, zamjenika predsjednika, pet dopredsjednika i deset članova Predsjedništva.

Kako je ranije najavljeno, predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović izvijestit će izaslanike o učinjenim aktivnostima u mandatnom razdoblju 2015.-2019. godine.

Saborski izaslanici svojim sudjelovanjem razmatrat će te izglasati novi Statut, zatim Program i Programsku deklaraciju HDZ-a BiH.

Također, na Saboru će se izabrati i novi članovi Središnjeg odbora HDZ BiH i Nadzornog odbora HDZ BiH.

Niže razine HDZ-a BiH svoje izborne procese, sukladno odluci i uputama Predsjedništva HDZ-a BiH, moraju završiti do 15. srpnja.

 Prije početka Sabora Čović i Plenković sa izaslanstvima položili su vijence i zapalili svijeće na spomen-obilježju hrvatskim braniteljima ispred Kosače.

Kopirati
Drag cursor here to close