Burno u Sarajevu

U KS Hrvati povlače vitalni nacionalni interes zbog preuzimanja skupštine

Na pres-konferenciji je rečeno i da je Mirza Čelik jutros nasilno pokušao ući u ured predsjedatelja. Najavljena je i kaznena prijava protiv dopredsjedateljice Skupštine Smiljane Viteškić.
Vijesti / Politika | 07. 01. 2020. u 18:06 BHRT
U KS Hrvati povlače vitalni nacionalni interes zbog preuzimanja skupštine

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub Hrvata u Skupštini Kantona Sarajevo pokrenuo je pitanje vitalnog nacionalnog interesa jer smatra da je sporan način imenovanja Mirze Čelika za predsjedatelja te skupštine.

Ova odluka bit će upućena u daljnju proceduru.

To je na pres-konferenciji kazala Danijela Kristić koja je krajem prosinca preuzela dužnost predsjedateljice Skupštine umjesto dosadašnjeg predsjedatelja Elmedina Konakovića.

''Ova odluka bit će upućena u daljnju proceduru. Po toj proceduri sporni akt će tek biti formalno potvrđen ako svi klubovi prostom većinom potvrde. Mi ćemo u narednih par dana imati informaciju da li su klubovi prostom većinom potvrdili i definitivno ćemo staviti točku na to imenovanje'', kaže Kristić..

Na pres-konferenciji je rečeno i da je Mirza Čelik jutros nasilno pokušao ući u ured predsjedatelja. Najavljena je i kaznena prijava protiv dopredsjedateljice Skupštine Smiljane Viteškić.

Osim Danijele Krstić, novinarima su se obratili i Elmedin Konaković, kao i članovi Kolegija Vibor Handžić i Igor Stojanović.

Konaković je izjavio da nitko ne osporava formiranje nove parlamentarne većine u Kantonu Sarajevo, ali je, po njegovim riječima, sporan način na koji je Mirza Čelik imenovan za novog predsjedatelja, zbog čega on (Konaković) ne želi predati pečat Skupštine dok ne budu ispoštivani zvanične procedure i propisi.

''Ja sam ubijeđen da ćemo na sjednici Kolegija dopuniti dnevni red sjednice 16. siječnja imenovanje Mirze Čelika u rukovodstvo. On je legitiman predstavnik Bošnjaka, on mene treba zamijeniti i to će se 16. dogoditi ,ali on ne može biti predsjedatelj ako se ne dogovore predstavnici u rukovodstvu'', kaže Konaković.

Pečat nije nestao, on je u Skupštini je i sve što treba pečatiti je opečaćeno – dodao je Konaković tvrdeći da je, s druge strane, na sceni demonstracija bahatosti i političke sile.

Slične tvrdnje o ''naletu nelegalnog pravnog djelovanja'' nove skupštine većine iznijeli su i Vibor Handžić te Igor Stojanović tvrdeći da nitko ne spori formiranje te većine. Oni su pozvali njene stranačke predstavnike da dođu na sutrašnju sjednicu Skupštine Kantona i vrate njihove zastupnike u okvire parlamentarnog djelovanja kako bi Skupština donijela važne akte poput odluke o privremenom financiranju Kantona.Nitko ne izbjegava promjenu vlasti, ali ne ide da provodite političku silu ako imate 18 ruku'' – rekao je Handžić.

Ubrzo po završetku ove pres-konferencije, novinarima koji su je pratili obratio se novoimenovani predsjedatelj Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik rekavši da se pečatu Skupštine gubi svaki trag od 27. prosinca i da će sve što je akata od tada opečaćeno, biti predmet kaznenog postupka.

Upitan za najavljenu sutrašnju sjednicu Skupštine, odgovorio je:

''Ako dobijemo pečat, mi ćemo je održati, u suprotnom, ne. Bojimo se zlouporabe'', prenosi BHRT.

Čelik negira da je jutros pokušao nasilno ući u ured predsjedatelja te tvrdi da je dopisom tražio primopredaju dužnosti, što mu nije omogućeno od pojedinaca iz dosadašnjeg rukovodstva.

Kopirati
Drag cursor here to close