Nema spomena konstitutivnosti

U EU parlamentu odbijeni svi amandmani hrvatskih zastupnika na Prijedlog izvještaja o BiH

Svi amandmani na tekst Prijedloga rezolucije hrvatskih eurozastupnika su uvjerljivom većinom odbačeni i u Prijedlogu izvještaja nije spomenuta ni konstitutivnost niti "legitimno predstavljanje".
Vijesti / Politika | 24. 06. 2021. u 17:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je nastavljeno zasjedanje Europskog parlamenta, na kojem su parlamentarci glasali o prihvaćanju amandmana na Prijedlog izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, koji je ranije usvojio Odbor za vanjske poslove EU parlamenta.

''Legitimno predstavljanje''

Svi amandmani na tekst Prijedloga rezolucije hrvatskih eurozastupnika su uvjerljivom većinom odbačeni i u Prijedlogu izvještaja nije spomenuta ni konstitutivnost niti "legitimno predstavljanje".

Klix javlja da se tijekom jučerašnjeg dana vodila velika politička borba između bosanskohercegovačkih lobista i hrvatskih zastupnika u smislu prihvaćanja ili odbijanja predloženih amandmana.

Sinoć su hrvatski eurozastupnici žestoko napali prvobitnu verziju Izvještaja iz razloga što ne sadrži spominjanje konstitutivnosti i "legitimnog predstavljanja".

Kroz predložene amadmane Tonino Picula, Željana Zovko, Ruža Tomašić i Sunčana Glavak pokušali su nametnuti svoje viđenje reformi koje Bosna i Hercegovina treba provesti i tako zaštititi interese Republike Hrvatske.

Komšić: Očekivano, zadovoljan sam

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da su amandmani koji se odnose na takozvanu konstitutivnost naroda odbačeni većinom glasova u Europskom parlamentu, komentirajuću sinoćnju debatu o Izvještaju o napretku BIH za razdoblje 2019-2020.

''To je bilo i očekivano s obzirom na činjenicu da to navodno legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda nema nikakvo uporište u presudama Europskog suda za ljudska prava. Štaviše, izričito se nalaže da se taj princip odbaci. Nekada je to u Bosni i Hercegovini bilo teško i reći. Odmah vas napadnu. Danas Europski parlament se jasno izjasnio o tome pitanju. Mogu reći da sam zadovoljan. To je poruka koju Zagreb treba dobro primiti k znanju, jer sada je jasno da etnički koncept koji forsiraju u Bosni i Hercegovini, nije prihvatljiv za EU'', komentirao je Komšić, prenosi N1.

Član Predsjedništva BiH je rekao i da očekuje da danas Rezolucija o BiH bude usvojena.

Video: EP odbacio amandmane hrvatskih zastupnika na rezoluciju o BiH

''Bilo bi dobro da se hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu prestanu brukati, i da malo više čitaju presude Europskog suda za ljudska prava, Mišljenje Europske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU i ostale relevantne dokumente'', potcrtao je Komšić.

Izvještaj će danas, u formi rezolucije, u drugom glasovanju prihvatiti ili odbaciti Europski parlament

 

Kopirati
Drag cursor here to close