Wigemark

U EU bez OHR-a i visokog predstavnika

Wigemark je rekao da je zadatak svih u BiH da pokažu da im usluge visokog predstavnika nisu potrebne.
Vijesti / Politika | 16. 03. 2019. u 09:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark ocijenio je nemogućim da BiH postane članica EU, a da istovremeno ima visokog predstavnika i međunarodno tijelo poput OHR-a, koje može preuzeti ovlasti domaćih vlasti.

Wigemark je rekao da je zadatak svih u BiH da pokažu da im usluge visokog predstavnika nisu potrebne. 

On je u izjavi za današnji "Glas Srpske" podsjetio da su predstavnici EU jasno naglašavali da bi korištenje bonskih ovlasti bilo korak unazad, poručivši da će uloga visokog predstavnika slabiti ukoliko BiH pokaže više sposobnosti da u suradnji između različitih razina vlasti sama rješava svoje probleme u skladu sa standardima EU. 

Kada je riječ o fomiranju vlasti na razini BiH, Wigemark je rekao da je teško očekivati da vlasti u tehničkom mandatu budu efikasne, jer nemaju određeni legitimitet. 

On je rekao da ne vjeruje da je BiH potreban novi Dayton, iako postoji potreba za određenim ustavnim promjenama, odnosno nekim starim obavezama kao što je odluka "Sejdić i Finci". 

Wigemark je istaknuo da BiH ne mora biti članica NATO-a da bi pristupila EU, te da je pitanje godišnjeg plana za NATO i njegovo usvajanje ovdje pretjerano izdramatizirano i ispolitizirano sa svih strana. 

"Svi znaju da BiH u skorije vrijeme neće postati članica NATO-a, kao ni EU. Na vama je odluka. Nesrećna okolnost je da se odgađa formiranje vlasti zbog ovog pitanja koje je `prenapuhano`", ocijenio je Wigemark. 

On je istaknuo da je BiH napredovala na europskom putu, o čemu govori činjenica da je podnijela aplikaciju za članstvo u EU, provela niz važnih reformi, usvojila mehanizam koordinacije... 

"Nedostaje da se sa europskim pravnim nasljeđem i standardima uskladi dosta zakona i propisa i to je ogroman zadatak. U ekonomiji se vide iskoraci, ali potrebno je još radnih mjesta, prilika za zapošljavanje mladih, kao i nastavak reformi", naveo je Wigemark. 

Kada je riječ o migrantskoj krizi i radikalnim osobama koja se u BiH vraćaju sa ratnih područja, Wigemark je naveo da će EU zajednički raditi sa BiH na rješavanju tog problema. 

On je zaključio da je najveća rak-rana BiH nedostatak povjerenja na svim razinama, što ima negativan efekat na političke odnose. 

Kopirati
Drag cursor here to close