Koalicija ''Pod lupom''

U Doboju bačen suzavac, prekinuto glasovanje, a uneseni i popunjeni listići

Koalicija ''Pod lupom'' evidentirala je 66 kritičnih situacija u prvih sat vremena izbora.
Vijesti / Politika | 07. 10. 2018. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Koalicije za fer i poštene izbore ''Pod lupom'' Dario Jovanović izjavio je da je do 9:00 sati zabilježeno ukupno 99 kritičnih situacija od kojih se 49 odnosi na zabranu ulaska promatrača na biračka mjesta i udaljavanje s biračkih mjesta nastalih zbog nedostatka i manjka komunikacije između različitih razina izborne administracije.

''Kritičnim situacijama mi smatramo proceduralna ili incidentna kršenja izbornog procesa na biračkim mjesta. Od ukupno 99 zaprimljenih kritičnih situacija, 38 ih je uspješno riješeno u suradnji s lokalnim izbornim povjerenstvima, u izravnoj komunikaciji s njima'', kazao je Jovanović na press konferenciji u Sarajevu.

Dodao je da je u četiri slučaja izražena sumnja na postojanje tzv. bugarskog vlaka, odnosno kružnog glasovanja.

''Jedan birač je došao s već popunjenim glasačkim listićem, a iznio je prazan. U devet slučajeva zabilježene su druge nepravilnosti pri glasovanju do 9 sati'', naveo je Jovanović.

Najozbiljnija prijava, kako je kazao, odnosi se na situaciju u općini Lopare, gdje su se pojavile osobe s krivotvorenim akreditacijama političkih subjekta koje su obilazile biračka mjesta i vršile pritiske na promatrače Koalicije "Pod lupom", čak im i prijetile da napuste biračka mjesta. O ovome su obaviješteni i SIP BiH, Općinsko izborno povjerenstvo i Policijska uprava u Loparama.

Na biračkom mjestu 038A039 u Doboju, nakon prijavljene kritične situacije o pojavi već ispunjenih glasačkih listića, zamijenjeni su članovi biračkog odbora i privremeno je bio obustavljen proces glasovanja. Na biračkom mjestu u Doboju, 038B044 bačen je suzavac. Mobilni tim je otišao provjeriti ovu informaciju i trenutno je prekinuto glasovanje, a policija je upućena na ovo biračko mjesto.

Koalicija Pod lupom je zaprimila i dojavu o kršanju izborne šutnje u nekoliko slučajeva, a jedan slučaj odnosi se na političkog subjekta SBB koji, kako navode iz Koalicije, poziva na izlazak na glasovanje putem SMS poruka. Bilo je slučajeva kršenja i drugih subjekata putem Vibera i Facebooka.

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom" Vehid Šehić zamolio je građane da izađu na izbore, te da ne primaju novac za glas, naglasivši da njihov glas daleko više vrijedi nego što to procjenjuju političke stranke.

''Jedini način da budete sigurni da netko nije zloupotrijebio vaš glas je da izađete i glasujete'', poručili su građanima iz Koalicije "Pod lupom".

Iz Koalicije pozivaju građane i građanke BiH da sve uočene izborne nepravilnosti prijave na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org.

Kopirati
Drag cursor here to close