Naša politika

U devet godina izbrisane 162 stranke

Naime, od 148 političkih stranaka, koliko je, prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva trenutno registrirano u BiH, njih 58 je sudjelovalo na prošlogodišnjim općim izborima, dok su ih 102 sudjelovale na lokalnim izborima 2016. godine.
Vijesti / Politika | 30. 09. 2019. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH) je zbog neaktivnosti i nedostavljanja računa u razdoblju od 2009. do 2018. godine iz registra izbrisalo 162 političke stranke, ali uprkos tome u BiH je trenutno registrirano 148 stranki, od kojih mnoge, kako kažu politički analitičari, ne sudjeluju na izborima.

Naime, od 148 političkih stranaka, koliko je, prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva trenutno registrirano u BiH, njih 58 je sudjelovalo na prošlogodišnjim općim izborima, dok su ih 102 sudjelovale na lokalnim izborima 2016. godine.
 

Motiv za osnivanje stranke?

"SIP smatra da su za  političke  stranke  koje  ne  dostavljaju financijske izvještaje propisane Zakonom o financiranju političkih stranaka i  ne prijavljuju se za sudjelovanje na izborima za organe vlasti, tj. ne obavljaju djelatnost, ispunjeni uvjeti za brisanje iz sudskog registra po službenoj dužnosti", pojasnili su u SIP-u za "Nezavisne".

Prema mišljenju stručnjaka, motiv za osnivanje stranke koje ne sudjeluju na izborima je materijalni interes, kao i trgovina mjestima u biračkim odborima.

"Politika je ovdje postala trgovina na veliko, pa je razumljivo da malim strankama, koje ne sudjeluju u izborima, dobro dođe da ušićare koju marku prodajući mjesta u biračkim odborima, što je postao unosan posao", istaknula je za "Nezavisne" Tanja Topić, politička analitičarka.

Prema njenim riječima, odavno je na ovim prostorima uvriježeno mišljenje da je politika najunosniji posao, koja donosi pojedincu brojne privilegije i korist. Dodaje da je to presudan motiv za bavljenje politikom, kao i onaj da se tim putem mogu obavljati razni poslovi, a da se za to ne snosi odgovornost.

Vehid Šehić, politički analitičar, istaknuo je da SIP briše iz registra određene političke stranke ukoliko ne poštuju Zakon o financiranju političkih stranaka, kao i one koje ne dostavljaju svoje završne račune.

"Motiv osnivanja političkih stranaka, koje pri tom ne sudjeluju na izborima, u 80 posto slučajeva je da njihovi osnivači u tome vide materijalnu korist s obzirom na dobar položaj koji im to može donijeti", smatra Šehić.

Materijalni interes

Kako je naglasio, dok god ima takvu situaciju da je materijalni interes glavni motiv za bavljenje politikom, ona je unaprijed osuđena da bude bezuspješna.

"A ukoliko postoje određeni principi, načela, ideologija zašto netko želi da se politički organizira, onda to može dati pozitivan rezultat ako se uđe u vlast", naglasio je Šehić.

Politikolog Vojislav Savić mišljenja je da je realno da pored parlamentarnih stranaka i pored onih koje djeluju na lokalnoj/regionalnoj razini postoji i mnogo stranaka koje na prvi pogled ne služe ničemu, ili nemaju očiglednu svrhu.

"Neke od njih imaju svoj značaj kao zastupnici različitih interesa, ili političkih, nacionalnih ideja, koje iako nemaju podršku da uđu u neki od lokalnih parlamenata ili u Narodnu skupštinu RS ipak imaju dovoljno glasova i prostora u javnom životu koji ih drže u životu", istakao je Savić.

Kako navodi, one stranke koje služe radi izborne trgovine mogu biti sankcionirane ili njihov rad može biti ograničen izmjenama Izbornog zakona u pravcu rigoroznih kontrola.

"Mislim da to sada nije u fokusu zbog drugih, mnogo većih problema koji nam stoje nad glavom, a i fokus u izmjeni Izbornog zakona, ako do toga dođe, bit će borba Hrvata za ravnopravnost na teritoriju FBiH", rekao je Savić, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close