Zarobljeni u vremenu

U BiH se ne zna tko je zadužen za kazaljke

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda ističu kako ne znaju na koji će se način u BiH usvojiti ukidanje ljetnog i zimskog računanja vremena ako do toga dođe.
Vijesti / Politika | 09. 02. 2018. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su u četvrtak rezoluciju u kojoj se poziva na izradu temeljne procjene sustava računanja zimskog i ljetnog vremena i, ako je to neophodno, promjenu pravila, odnosno ukidanje pomjeranja sata dva puta godišnje. Ukoliko dođe do toga, u BiH je problem što se ne zna na koji bi se način te promjene uvele, odnosno tko je nadležan za kazaljke, objavile su Nezavisne novine.

Ni dužnosnicima ni stručnjacima meteorologije u BiH za sada nije jasno hoće li se odluka europskih dužnosnika, ako stupi na snagu, automatski primjenjivati, hoće li se donositi poseban zakon ili se neće primjenjivati jer nismo u Europskoj uniji.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kazala je za Nezavisne da je čula za inicijativu od strane europskih institucija da se ukine ljetno i zimsko računanje vremena jer se nisu pokazali rezultati zbog čega je prvenstveno uvedeno.

"I sve odluke koje oni donesu i Bosna i Hercegovina treba slijediti i prilagođavati se. Ne znam vam sada točno reći dotiče li se to zakona, ali ako se dotiče, onda sve mora ići kroz parlamentarnu proceduru", rekla je Krišto.

 


Nezavisne su navele kako u Federaciji postoji Zakon o računanju vremena, ali da u resornom Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike nisu dobili odgovor kao ni iz Instituta za mjeriteljstvo BiH, koji ima laboratoriju za vrijeme i frekvenciju.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda ističu kako ne znaju na koji će se način u BiH usvojiti ukidanje ljetnog i zimskog računanja vremena ako do toga dođe.

Iako je ljetno računanja vremena izvorno predloženo radi štednje energije koja svijetu nedostaje, Željko Majstorović, bh. meteorolog, zagovornik je ukidanja pomjeranja kazaljki.

"Pomicanje sata samo remeti naš prirodni bioritam i loše utječe na zdravlje i raspoloženje, a ne doprinosi ničemu dobrom", smatra Majstorović.

Rezolucija u Europskom parlamentu je usvojena s 384 glasova "za", 153 "protiv" i 12 uzdržanih. Ljetno i zimsko računanje vremena već je ukinuto u Turskoj, Bjelorusiji i na Islandu.

Kopirati
Drag cursor here to close