Tužiteljstvo BiH

Tužiteljstvo obustavilo istragu o zločinima Šemsudina Mehmedovića

Mehmedović je istaknuo kako su se mnogi utrkivali tko će više ružnih i nečasnih epiteta izreći o njemu, braniteljima BiH i karakteru borbe za slobodu.  
Vijesti / Politika | 04. 09. 2018. u 13:15 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović kazao je danas da je nakon 13 godina dobio službenu odluku Tužiteljstva BiH da se protiv njega obustavlja krivični postupak zbog nedostatka dokaza.

Podsjetio je da je 2005. godine protiv njega podnesena krivična prijava za ratni zločin u Tešnju, ali da su to bili ''medijsko-propagandni skečevi u režiji različitih osoba'' te da je na nezakonit način uhićen 19. srpnja 2013. godine.

''Od tada do danas se službeno vodila istraga protiv mene. Nakon svega mogu reći da sam ponosan na svoju prošlost i niste je uspjeli uprljati'', rekao je.

Mehmedović je istaknuo kako su se mnogi utrkivali tko će više ružnih i nečasnih epiteta izreći o njemu, braniteljima BiH i karakteru borbe za slobodu.  

''Ovim je dobivena još jedna pravna bitka za identificiranje pravnog karaktera borbe za nezavisnost BiH. Vodio sam ovu borbu, nekada beskompromisno, često s ogromnim strpljenjem, ali nikada nisam izgubio iz vida da se ne radi samo o meni, već o BiH, časnoj obrani i herojskom Tešnju'', poručio je.

Naglasio je da je obrana BiH na području općine Tešanj bila časna, dostojanstvena i istrajna i da se to, bez obzira na sve pokušaje, nije dovelo u pitanje te da je obrana Tešnja imala stratešku važnost u agresiji na BiH.

Pozvao je sve bh. patriotske snage da pred izazovima ostave razlike po strani, da objedine cjelokupnu pozitivnu energiju te da ne dopuste da ih metode specijalnog rata zavedu na put koji predstavlja antidržavno djelovanje i radikalno ugrožavanje budućnosti.

''Ovo je pobjeda institucija BiH koja ohrabruje da su politički centri moći institucionalno pobijeđeni i to daje nadu za građane da pravda živi u BiH'', kazao je Mehmedović te pozvao državne organe i institucije da svoju ulogu obavljaju profesionalno u skladu s činjenicama, argumentima i dokazima.

Podsjećamo, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru predmeta kodnog naziva "Ozren", 19. srpnja 2013. godine su na području Sarajeva uhitili Šemsudina Mehmedovića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina. Mehmedović je od 1991. do 1993. godine bio načelnik Policijske stanice u Tešnju, a između 1993. i 1995. godine i načelnik Centra službe sigurnosti Doboj sa sjedištem u Tešnju.

Kopirati
Drag cursor here to close