Najavljena žalba

Tužiteljstvo neće istraživati Dodika za izazivanje mržnje

Iz “Udruženja žrtava i svjedoka genocida” najavljuju žalbu na ovakvu odluku.
Vijesti / Politika | 23. 10. 2017. u 15:33 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno tužiteljstvo neće provoditi istragu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika po kaznenoj prijavi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, a koju je protiv njega podnijelo “Udruženje žrtava i svjedoka genocida”.

Kaznena prijava podnesena je u lipnju 2015. godine, uz obrazloženje da je Dodik u više navrata prilikom javnih istupa “s krajnjom bezobzirnošću i bez elementarnog pijeteta” omalovažavao žrtve zločina koji su počinili pripadnici političkog i vojnog kadra Republike Srpske, negirajući i genocid u Srebrenici.

U obrazloženju Tužiteljstva BiH o neprovođenju istrage, stoji da ne postoje osnovi sumnje da je Dodik počinio ovo kazneno djelo.

“Po ocjeni ovog Tužiteljstva riječi koje su prenesene u predmetnom intervjuu imaju uvredljiv karakter i sasvim je sigurno da se u konkretnom slučaju radi o uvredljivom govoru. Međutim, činjenični opis radnje kaznenog djela morao bi sadržavati i činjenice i okolnosti koje se odnose na umišljaj osumnjičene osobe, odnosno da ima svijest da upućivanjem uvredljivih riječi izaziva ili može izazvati nacionalnu ili vjersku mržnju. U konkretnom predmetu, na osnovu dokaza, nije utvrđena ovakva namjera prijavljenog”, navodi se u odluci o nesprovođenju istrage.

Iz “Udruženja žrtava i svjedoka genocida” najavljuju žalbu na ovakvu odluku.

“U obrazloženju stoji da su izvršene istražne radnje, gdje je saslušan Milorad Dodik, kao i novinar koji je s njim radio intervju, ali da Tužiteljstvu, ‘Večernje novosti’ i njihov izdavač, nisu bili u mogućnosti dostaviti originalan primjerak novine u kojoj je izašao intervju”, kaže Murat Tahirović, predsjednik “Udruženja”.

Intervju s Dodikom objavljen je u izdanju “Večernjih novosti” za Republiku Srpsku 26. svibnja 2015. godine, a iz Tužiteljstva BiH tvrde, da su iz ovog medija obaviješteni kako se arhiva novina uništava mjesec dana od dana tiskanja i distribucije u prodaju.

“Ja koliko znam arhiva se čuva od prvog do zadnjeg broja u svim medijskim kućama. Zato ćemo i uložiti žalbu u zakonskom roku”, kaže Tahirović.

U intervjuu Dodik je, tvrde podnositelji kaznene prijave, naglasio da se u Srebrenici nije dogodio genocid, već zločin, omalovažavajući i žrtve i presude Haškog tribunala.

Uvažavajući sve navode iz kaznene prijave, Tužiteljstvo  BiH je stava da u konkretnom slučaju nema mjesta za pokretanje i vođenje kaznenog postupka, navedeno je u obrazloženju Tužiteljstva.

Kopirati
Drag cursor here to close