Obnova

Tužiteljstvo BiH traži novo suđenje Oriću

Obrane su predložile da se žalba Tužiteljstva BiH odbije u cijelosti i potvrdi prvostupanjska presuda iz listopada prošle godine.
Vijesti / Politika | 08. 05. 2018. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Apelacijskog vijeća da prvostupanjsku presudu kojom su Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni optužbi za zločine počinjene u selima u okolici Srebrenice ukine, te da se postupak obnovi.

Obrane su predložile da se žalba Tužiteljstva BiH odbije u cijelosti i potvrdi prvostupanjska presuda iz listopada prošle godine. Tužiteljstvo je žalbu izjavilo zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka i nepotpuno i netočno utvrđenog činjeničnog stanja.

Tužitelj Miroslav Janjić je kazao da je riječ o jedinstvenoj presudi u sudskoj praksi Državnog suda jer se, prema njemu, ona zasniva na imaginarnom dokazu. On smatra da je prvostupanjsko Vijeće izreklo jednu presudu, a poslalo drugačiji pismeni otpravak.

''Vijeće u presudi navodi da se poziva na praksu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju po kojoj neće cijeniti svaki dokaz pojedinačno i dovoditi ih u vezu, što je suprotno Zakonu o kaznenom postupku ove zemlje'', rekao je Janjić.

U listopadu prošle godine Sud BiH je oslobodio Orića, bivšeg zapovjednika Armije BiH u Srebrenici i Muhića, pripadnika tih snaga da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Obrane Orića i Muhića žalbu Tužiteljstva BiH smatraju “konfuznom, nejasnom i nerazumljivom”. Orićeva braniteljica Lejla Čović je pojasnila da nije točno da se presuda zasniva na imaginarnom dokazu, kako je rekao tužilac Janjić, već da je riječ o uloženoj službenoj zabilješci na iskaz svjedoka O-1, koju Vijeće sadržajno nije ni cijenilo.

Obje Obrane navele su da nije točno da je Vijeće pročitalo jednu a poslalo drugu presudu. Tužitelj je u žalbi naveo da je iskaz svjedoka O-1 vjerodostojan, te da je prvostupanjsko Vijeće zanemarilo ostale suglasne iskaze s svjedočenjem O-1, što obrane smatraju potpuno netočnim.

Apelacijsko vijeće će odluku donijeti naknadno, javio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close