Privatizirao OSA-u

Tužiteljstvo traži zabranu obavljanja dužnosti direktoru OSA-e

Tužitelj Oleg Čavka kazao je da je Mehmedagić privatizirao OSA-u i kažnjavao neposlušne.
Vijesti / Politika | 10. 11. 2020. u 12:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je zabranu obavljanja dužnosti direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmanu Mehmedagiću kako bi se neometano vodio postupak u kojem je optužen za zloupotrebu položaja.

Zatražene mjere uključuju i zabranu ulaska u prostorije OSA-e kao i kontakt sa zaposlenima. Mjere su zatražene i za drugooptuženog Muhameda Pekića.

Obrane su zatražile da prijedlog Tužiteljstva bude odbijen kao neosnovan. Pekićeva Obrana istaknula je da je optuženi već suspendiran.

Mehmedagić i Pekić su optuženi da su zloupotrebom položaja koristili resurse OSA-e da dođu do informacija o podnosiocu prijave protiv Mehmedagića.

Tužitelj Oleg Čavka kazao je da je Mehmedagić privatizirao OSA-u i kažnjavao neposlušne.

Dodao je da je Mehmedagić prijavio osobu koja je predala prijavu protiv njega, prilažući fotokopiju anonimne predstavke.

Čavka je kazao da je izvršen pritisak na inspektora Federalne uprave policije (FUP) u vezi sa rješavanjem prijave, te da mu je sugerirano da čita portal istraga.ba, jer tamo sve piše.

Kazao je da je OSA nezakonito podnijela krivičnu prijavu protiv portala Raport, jer je objavio neke navode optužnice.

Tužitelj je kazao da se protiv Mehmedagića vodi još jedna istraga u vezi sa diplomom, navodeći da je on nezakonito zabranio vršenje uvida u ovaj javni dokument.

Mehmedagićev rad u OSA-i tužitelj je usporedio sa izjavom Luja 14. “Država, to sam ja”.

Mehmedagićeva braniteljica Senka Nožica je ocijenila da je proces montiran i da svi “znamo ko stoji iza toga”.

Rekla je da podnositelj prijave nije nikakav “zviždač” ni oštećena osoba, jer je podnijela prijavu u ime anonimnih zaposlenika OSA-e. Ona je navela da tužitelj nije ispitivao tko je radnicima dao tu prijavu.

Nožica je upitala što je direktor OSA-e trebao uraditi kada je utvrdio da je neko lažno podnio prijavu nego podnijeti prijavu protiv NN osobe.

''Znao je da je to politička prijava onih koji su imali interes da ga uklone (…) jer mu je dužnost da zaštiti sigurnost'', naglasila je Nožica.

Ona je napomenula da je prijava podnesena 27. kolovoza ove godine a optužnica podignuta dva mjeseca kasnije, navodeći brojne predmete ratnih zločina koji nisu riješeni 25 godina.

''Čemu ovolika žurba da se razriješi'', upitala je Nožica, procjenjujući da bi postupak trajao tri godine.

Pekićeva braniteljica Jesenka Rešidović priložila je rješenje o suspenziji optuženog, ocijenivši da bi mjere zabrane bile suvišne.

Prema njenim riječima, tvrdnje tužitelja o pritisku na FUP su neosnovane, jer je inspektor izjavio da je Pekić dolazio i pitao da li su poduzimali radnje po prijavi Mehmedagića, te da nema nikakvih navoda o pritiscima.

Tužitelj je kazao da rješenje o suspenziji ne otklanja opasnost.

“Prvooptuženi je suspendirao drugooptuženog, a prvooptuženog nije nitko suspendirao”, primijetio je Čavka.

Sud će naknadno donijeti odluku o prijedlogu Tužiteljstva.

Kopirati
Drag cursor here to close