Nismo mi, jesu oni

Tužibabarenje umjesto vlasti

''Dakle, nije krivac SDA, nego SNSD. Ova stranka kroz svo ovo vrijeme opstruira proces pomirenja i proces integracije BiH u EU i NATO…'', rekao je Asim Sarajlić.
Vijesti / Politika | 27. 05. 2019. u 14:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nije krivac SDA, nego SNSD'', rekao je za Fenu predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić.

Rekao je kako je Bosna i Hercegovina ''mogla biti daleko uspješnija i sretnija zemlja da nije politike i retorike Milorada Dodika''.

''Mogli smo imati znatno veći broj zaposlenih i bitno bolji životni standard'', ocijenio je Sarajlić u izjavi za Fenu.

Komentirajući prijetnju portparola SNSD-a Radovana Kovačevića da ''SNSD neće dopustiti da bilo koja institucija donosi bilo koju vrstu odluka dok ne bude formirano Vijeće ministara'', kao i tvrdnju da je SDA krivac što ''neće doći do toga da se formiraju komisije i da počne s radom Zastupnički, kao i Dom naroda Parlamenta BiH, te da neće biti izabrano izaslanstvo u Vijeće Europe'', Sarajlić je rekao da je to ta politika SNSD-a ''s kojom imamo problem već skoro petnaest godina, politika stalnih opstrukcija za koje zatim optužuju druge''.

''Dakle, nije krivac SDA, nego SNSD. Ova stranka kroz svo ovo vrijeme opstruira proces pomirenja i proces integracije BiH u EU i NATO, a predsjednik ove stranke svojom zapaljivom retorikom rastjeruje strane ulagače i investitore … da ovaj političar nije djelovao kako je djelovao'', rekao je.

Dodao je kako su najveća žrtva ovakve politike ''upravo stanovnici Republike Srpske, ekonomija ovog entiteta kaska za Federacijom i najlošija je u regiji, entitet je prezadužen, omladina masovno odlazi, umirovljenik u RS je najsiromašniji umirovljenik u Europi.

Kaže kako je unatoč svemu navedenom SDA bila spremna, a i sada je, da podrži kandidata iz SNSD-a na poziciji mandatara novog saziva Vijeća ministara, jer ova stranka je izborni pobjednik u RS-u.

''Sve što od njega očekujemo jeste da poštuje Ustav ove zemlje, a to znači da ne nameće volju entiteta državi po pitanjima obrane i međunarodnih odnosa u kojima entitet nije nadležan. Također, podrazumijeva se obveza da mandatar, odnosno budući premijer mora poštovati vladavinu zakona, dakle svih zakona, odluka i strategija koje je ranije usvojila PS BiH i Predsjedništvo BiH. Ukoliko je mandatar SNSD spreman podržati ove bazične principe, i mi smo spremni već sutra podržati njegovu kandidaturu. Ukoliko nije spreman na to, SNSD-u preostaje da potraži partnere mimo SDA kojima nije problem raditi protiv Ustava i zakona'', zaključio je Sarajlić.

Kopirati
Drag cursor here to close