I dalje očekuju odgovor Vlade

CCI ustrajan: Odlučni smo u tužbi protiv Vlade HNŽ zbog prikrivanja informacija

CCI je rekao kako Vlada HNŽ-a onemogućuje cjelovit uvid javnosti u njen rad, te da pokušava taj uvid svesti samo na ono što Vlada želi reći javnosti o svom radu.
Vijesti / Politika | 11. 05. 2018. u 15:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukoliko do 19. svibnja 2018.godine ne dobijemo tražene podatke, CCI će u interesu javnosti, podnijeti tužbu protiv odgovornih u Vladi HNŽ-a za prikrivanje informacija'', rečeno ja za Bljesak.info iz Centra civilnih inicijativa.

Podsjetimo, nakon prekidanje dosadašnje prakse dostavljanja zapisnika nakon njihovog usvajanja na Vladi HNŽ, CCI je uputio zahtjev Vladi, za dostavu zapisnika, pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama.

''Odgovor na upit, ali ne i tražene informacije, CCI je zaprimio 19. travnja 2018. godine, što je i bio povod za organiziranje press konferencije krajem travnja. Prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama, rok za pokretanje upravnog spora je 30 dana od dobivanja odgovora. Znači, ukoliko do 19. svibnja 2018. godine ne dobijemo tražene podatke, CCI će u interesu javnosti, podnijeti tužbu'', rečeno nam je iz CCI-ja.

Inače, CCI je rekao kako Vlada HNŽ-a onemogućuje cjelovit uvid javnosti u njen rad, te da pokušava taj uvid svesti samo na ono što Vlada želi reći javnosti o svom radu.

Video: Video: S izvanredne konferencije za medije 26. 04. 2018.

Predstavnici CCI-ja su ranije na konferenciji za medije rekli kako je Vlada HNŽ-a na analizu svog rada od strane CCI-a, i prateće kritičke osvrte, reagirala potpuno neprimjereno i u neskladu s ozbiljnošću s kojom bi takva institucija i njeni predstavnici trebali djelovati.

S jedne strane, kako su predstavnici CCI-ja istaknuli tu su neprimjerene kvalifikacije i uvrede koje se iznose u javnom prostoru. A s druge strane, kažu, tu je mnogo ozbiljniji pokušaj sustavnog cenzure, netransparentnog rada nedemokratskog ponašanja.

''Vlada je, naime, 29.1.2018. godine donijela odluku kojom se izvodi iz zapisnika sa sjednica Vlade HNK proglašavaju "materijalom za internu upotrebu", koji će se dostavljati samo članovima Vlade tijelima i organizacijama na koje se određeni dio zapisnika odnosi. Dakle, javnosti se onemogućava cjelovit uvid u rad Vlade, i taj uvid se pokušava svesti samo na ono što Vlada želi da kaže javnosti o svom radu. Što nije prvi pokušaj Vlade HNŽ-a da radi bez uvida javnosti sa smanjenim uvidom u taj rad'', rekli su predstavnici CCI-ja koji je u više navrata ukazivao na činjenicu da Vlada HNŽ mjesecima uskraćuje javnost za detaljne informacije o svom radu, da na telefonskim sjednicama donosi odluke koje su potpuno neprimjerene za takav oblik rada (pri čemu nijedna druga županijska vlada, osim Vlade HNŽ, ne održava telefonske sjednice u tako velikom obujmu.

Valja podsjetiti i da je Vlada HNŽ-a na nastavku 78. sjednice jednoglasno usvojila MIŠLJENJE o monitoringu CCI-ja u kojem navodi da ''bukvalno zbrajanje brojki i podataka, te njihovo statističko izražavanje i tumačenje, kakvo primjenjuje CCI, ne daje precizne podatke o radu Vlada i njihovim učincima na građane HNŽ''.

 ''Želimo  podsjetiti na to kako predstavnici međunarodnih organizacija (OHR i OESS) te predstavnici CCI-a i drugih nevladinih udruga mogu, kao i dosad, biti nazočni i pratiti svaku sjednicu Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. Vlada smatra svaki daljnji komentar suvišnim'', navela je Vlada ranije u svom priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close