Razmislite ...

Turska pozvala Kosovo da ne otvara veleposlanstvo u Jeruzalemu

“Pozivamo lidere Kosova da poštuju te odluke i izbjegnu korak koji narušava pravni i povijesni status Jerusalema i koji bi mogao biti buduća prepreka u priznavanju Kosova od drugih zemalja“, navodi se u priopćenju.
Vijesti / Politika | 06. 09. 2020. u 16:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti Republike Turske pozvale su vlasti Kosova da odustanu od namjere otvaranja veleposlanstva u Jerusalemu jer to narušava povijesni i pravni status Jeruzalema i palestinskog pitanja, a moglo bi ugroziti i proces priznavanja Kosova od strane trećih država.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je da se iz poruka predsjednika, premijera, šefa diplomacije i drugih dužnosnika jasno da shvatiti da Kosovi i Izrael planiraju međusobno priznavanje i da Kosovo planira otvaranje veleposlanstva u okupiranom Jeruzalemu.

U priopćenju se navodi da je razočaravajuće to što Kosovo razmatra takav korak koji predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih naroda.

Podsjetivši kako je upravo Turska bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i kako je podržavala priznavanje Kosova na međunarodnoj sceni, u priopćenju iz Ankare se navodi kako Turska smatra da takav proces ne treba nastavljati na kršenju međunarodnog prava i patnji palestinskog naroda čija je zemlja okupirana.

Brojne odluke Ujedinjenih naroda navode kako je rješenje bliskoistočne krize moguće jedino uspostavom nezavisne palestinske države na granicama iz 1967. godine i s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

“Pozivamo lidere Kosova da poštuju te odluke i izbjegnu korak koji narušava pravni i povijesni status Jeruzalema i koji bi mogao biti buduća prepreka u priznavanju Kosova od drugih zemalja“, navodi se u priopćenju.

Istočni Jeruzalem Palestinci smatraju glavnim gradom svoje buduće nezavisne države, prenosi Al Jazeera.

Kopirati
Drag cursor here to close